Za zabitie šiestich Afgancov dostali poľskí vojaci podmienečné tresty

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 09:20 • 2 min
Za zabitie šiestich Afgancov dostali poľskí vojaci podmienečné tresty

VARŠAVA - Poľský vojenský súd odsúdil vo štvrtok na podmienečné tresty odňatia slobody štyroch príslušníkov poľských ozbrojených síl obvinených z toho, že v roku 2007 počas misie NATO v Afganistane zabili šiestich afganských civilistov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Senát zložený z piatich sudcov uznal obžalovaných za vinných z nedbanlivosti pri riadení mínometnej a guľometnej paľby pri afganskej dedine Nangar Chel.

 

Trom obžalovaným udelil súd podmienečné tresty odňatia slobody v trvaní šesť mesiacov až dva roky. Štvrtému obžalovanému súd zatiaľ trest nevymeral.

 

Odsúdení vojaci, bývalí príslušníci ISAF - vojenskej misie NATO v Afganistane - zastrelili v auguste 2007 v dedine Nangar Chel šesť svadobčanov vrátane žien a detí.

 

Vojaci, ktorí boli súčasťou sedemčlenného družstva, od začiatku tvrdili, že sú nevinní. Podľa vlastných slov počuli z dediny výstrely a mysleli si, že sú pod paľbou bojovníkov Talibanu.

 

V prvom procese, ktorý sa konal v roku 2011, súd všetkých siedmich pre nedostatok dôkazov oslobodil. O rok neskôr však poľský najvyšší súd nariadil proti štyrom z nich obnovenie procesu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies