Na Slovensku prebehli v rámci stredných škôl simulované prezidentské voľby

NETKY.SK • 22 Marec 2019, 16:56 • 2 min
Na Slovensku prebehli v rámci stredných škôl simulované prezidentské voľby

BRATISLAVA - V uplynulých dňoch prebehol v rámci slovenských stredných škôl zaujímavý prieskum. Ak by v nadchádzajúcich prezidentských voľbách volili stredoškoláci, prezidentkou by sa stala Zuzana Čaputová. Na základe simulovaných výsledkov sa zistilo, že svojou predvolebnou kampaňou presvedčila o 50 % viac žiakov, ako jej protikandidát Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

Tieto simulované voľby zorganizovalo v rámci stredných škô občianske združenie (OZ) Pre stredoškolákov. Na voľbách sa 18. až 20. marca zúčastnili študenti starší ako 15 rokov zo 128 gymnázií a stredných odborných škôl v 54 mestách a obciach na celom Slovensku.

 

 

"Hlasovalo čosi cez 31 000 oprávnených voličov," informovala na dnešnej tlačovej konferencii členka organizačného tímu projektu Karolína Schwabová s tým, že za oprávnených voličov organizátori považovali žiakov stredných škôl starších ako 15 rokov.

 

 

Organizátori poukázali aj na vyšší počet neplatných lístkov v porovnaní s prvým kolom. Vysvetľujú si to tým, že sa mnohí žiaci snažili hlasovať protestne, napríklad dopísali na hlasovací lístok meno iného kandidáta. Vyšší počet neplatných hlasov bol na cirkevných školách. "Na siedmich školách bol napríklad počet neplatných hlasov vyšší ako počet hlasov, ktorý získal Maroš Šefčovič," dodala Schwabová.

 

 

Volebné komisie na jednotlivých školách boli tvorené taktiež študentmi. "Je to dôležité preto, aby sme stredoškolákov vtiahli priamo do toho procesu," vysvetlila koordinátorka projektu Veronika Cigáneková. Cieľom celého projektu je vzbudiť záujem mladých ľudí a zvyšovať ich povedomie o politike. "Aby si uvedomili, že to nie je vzdialená vec, ale sa ich to dotýka v každodennom živote," dodala.

 

img

 

Organizátor platformy Študentských volieb, združenie Pre stredoškolákov je od roku 2012 nielen informačný portál pre mladých ľudí, ale aj program neformálnych vzdelávacích podujatí v mestách na celom Slovensku. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies