Za tretinu všetkých emisií sveta môže len týchto 20 firiem

NETKY.SK • 4 November 2019, 18:51 • 2 min
Za tretinu všetkých emisií sveta môže len týchto 20 firiem

Britský denník Guardian si nechal vypracovať odbornú štúdiu, ktorá ukazuje, kto je najviac spojený s emisiami skleníkových plynov, ktoré ľudstvo priviedlo do klimatickej krízy. Zistil, že väčšinou sa jedná o ropné spoločnosti - a len dvadsať z nich spôsobilo tretinu všetkých emisií.

slovakia

left justify in out

Tieto spoločnosti sú väčšinou nadnárodné alebo v spoluvlastníctve štátov, v mnohých prípadoch sa od svojich krajín v podstate nedajú rozoznať - to sa týka predovšetkým korporácií v arabskom svete, ktoré sú majetkovo aj personálne úplne zviazané s vládnucimi rodinami.

 

Štúdiu vytvoril tím Richarda Heede z Climate Accountability Institute v Spojených štátoch amerických - tento muž je popredným svetovým analytikom role ropných spoločností v modernom svete. V tejto práci sa venoval množstvu ropy, ktorá bola vyťažená zo zeme od roku 1965 - teda od doby, kedy už politici aj vodcovia korporácií poznali dopady spaľovania fosílnych palív na planétu.

 

 

Ukázalo sa, že 20 spoločností prispelo k vzniku 35 percent emisií oxidu uhličitého a metánu. Vďaka nim bolo za 44 rokov uvoľnených do atmosféry 480 biliónov ton oxidu uhličitého.

 

Kto za to môže?

 

Medzi spoločnosťami, ktoré vlastnia súkromní investori, sa na najvyššom mieste umiestnila korporácie Chevron, tesne za ňou skončili Exxon, BP a Shell. Dohromady len títo štyria obri môžu za 10 percent všetkých svetových emisií skleníkových plynov.

 

Ešte väčšiu úlohu ale mali štáty vlastniace ťažobné firmy. Tie tvoria 12 z 20 emisne najhorších spoločností v rebríčku a sú zodpovedné za 20 percent všetkých emisií od roku 1965. Jednoznačným "víťazom" je medzi nimi aj celkovo Saudská spoločnosť Aramco, ktorá je sama zodpovedná za 4,38 percent globálnych emisií.

 

 

K výsledkom výskumu sa pre Guardian vyjadril slávny klimatológ Michael Mann. Podľa neho skvele ukazuje úlohu ťažobných spoločností a tiež to, akým smerom by mali svetoví politici upriamiť svoju pozornosť v ďalšej snahe o znižovanie emisií. 

 

“Veľká tragédia klimatickej krízy spočíva v tom, že sedem a pol miliardy musí niesť následky v podobe zničenej planéty, len aby si niekoľko desiatok znečisťovateľov rekordne zvyšovalo zisky. Ide o veľké morálne zlyhanie nášho politického systému, že sme niečo také vôbec dopustili," uviedol Mann.

 

Správa vychádza z každoročných oficiálnych údajov, ktoré zverejnili samy spoločnosti. Tie tiež ukazujú, že asi 90 percent emisií pripadá na spotrebu nimi vyťažených a neskôr pálených fosílnych zdrojov - 10 percent vzniklo ich získavaním.

 

Denník Guardian všetkých dvadsať najväčších znečisťovateľov oslovil - zareagovalo ich osem, vždy veľmi podobne: nemôžu niesť zodpovednosť za to, ako sa správajú spotrebitelia, ktorí fosílne palivá využívajú. Väčšina z nich pritom súhlasila s tým, k čomu dospeli klimatológie, teda ku konsenzu, že klimatická zmena prebieha, je spôsobená človekom a jeho spaľovaním fosílnych palív a že pre ľudstvo predstavuje problém.

 

Niektoré dokonca uviedli, že podporujú ciele dohodnuté v Paríži - teda snahu udržať počas tohto storočia globálne otepľovanie pod 1,5 stupňami. Všetky korporácie, ktoré nejako reagovali, dodali, že sa toho snažia dosiahnuť masívnymi investíciami do nízkouhlíkových alebo obnoviteľných zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies