Unesený Vietnamec sa nemal nachádzať na palube vládneho lietadla, Žilinka hovorí o nepreukázaní dôkazov

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 18:02 • 2 min
Unesený Vietnamec sa nemal nachádzať na palube vládneho lietadla, Žilinka hovorí o nepreukázaní dôkazov

BRATISLAVA - Vyšetrovaním sa vôbec nepreukázalo, že unesený Vietnamec sa nachádzal na palube slovenského vládneho lietadla. V dnešnom špeciálnom štúdiu televízie TA3, ktoré bolo venované záverom vyšetrovania únosu vietnamského občana z roku 2017, to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

slovakia

left justify in out

Najprv utiekol novinárom 

Všetci sa podľa neho zhodli na tom, že nebola zistená cesta, ktorou bol unesený prepravený do Vietnamu. Na margo medializovaného úteku po utorkovom rokovaní branno-bezpečnostného výboru pred novinármi uviedol, že takýto vážny prípad nechcel komentovať pre verejnosť na chodbe národnej rady.

 


Kaliňák tam tiež nebol 
Generálny prokurátor tiež uviedol, že na palube vládneho špeciálu sa nenachádzal ani vtedajší minister vnútra za stranu Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Kaliňák, ktorý bol v deň štátnej návštevy ministra vnútra Vietnamu na dovolenke v Rakúsku.

 

"V ten deň prišiel z dovolenky z Rakúska na rokovanie a hneď ako sa rozlúčil po rokovaní s ministrom vnútra Vietnamu sa vrátil späť do Rakúska," popísal Žilina s tým, že na palube špeciálu nebol ani ochrankár ministra vnútra, ani žiadny iný štátny občan, okrem palubného personálu. Toto potvrdil personál lietadla aj samotný ochrankár, ktorý sa s ministrom vracal naspäť do Rakúska.

 

img

 

Grendel o oklamaní Poliakov  
Podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Gábor Grendel (OĽaNO) po utorkovom rokovaní branno-bezpečnostného výboru uviedol, že má v prípade únosu vietnamského občana z roku 2017 stále pochybnosti. Podľa neho je najslabším miestom v prípade únosu pokus o oklamanie Poľska, že na palube vládneho špeciálu sa nachádza minister vnútra Slovenskej republiky.

 

Žilinka, ktorý vysvetľoval zákonnosť rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní o odmietnutí trestných oznámení vo veci únosu vietnamského občana, po skončení výboru odmietol odpovedať na otázky médií.

 

img

 

Už skoršie rozhodnutie GP  
Generálna prokuratúra SR (GP SR) pred nedávnom informovala o tom, že rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní o odmietnutí trestných oznámení vo veci únosu vietnamského občanazákonné. GP SR preskúmala rozhodnutia polície opakovane, nezákonné konanie v nich však nenašla.

 

Príbeh vietnamského občana 

Kauza únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha rezonuje od júla 2017. Vietnamského podnikateľa podľa informácií nemeckých médií v lete roku 2017, pravdepodobne uniesli z Nemecka do Vietnamu pomocou slovenského vládneho špeciálu. V Nemecku žiadal o politický azyl, pričom v domovskej krajine čelil obvineniam z korupcie.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies