Ukrajinský prezident chce telefonovať s Putinom. Rusi sa doposiaľ nevyjadrili

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 19:07 • 2 min
Ukrajinský prezident chce telefonovať s Putinom. Rusi sa doposiaľ nevyjadrili

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij sa chcel telefonicky spojiť s ruskou hlavou štátu Vladimirom Putinom, aby s ním diskutoval o rozmiestňovaní ruských vojakov v blízkosti hraníc s Ukrajinou a eskalácii napätia vo východnej časti krajiny.

slovakia

left justify in out

Na žiadosť o rozhovor však zatiaľ z Kremľa neprišla odpoveď, informovala v pondelok Zelenského hovorkyňa Julia Mendelová.


„Kremeľ, samozrejme, má žiadosť o rozhovor s Vladimirom Putinom. Zatiaľ sme nedostali odpoveď a veľmi dúfame, že to nie je odmietnutie dialógu,“ uviedla Mendelová pre agentúru AP. Žiadosť bola podľa nej predložená už 26. marca, keď po mínometnom útoku na východe krajiny zahynuli štyria ukrajinskí vojaci. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval, že v „ostatných dňoch“ neevidoval žiadosť od Zelenského a nevie o tom, že by takáto žiadosť prišla.

Kyjev i Západ vyjadrujú znepokojenie nad správami o rozmiestňovaní ruských vojsk v blízkosti ukrajinského územia v čase stále častejšieho porušovania prímeria na Donbase. Zelenskij vo štvrtok v rámci návštevy regiónu obvinil Rusko z demonštrácie vojenskej sily. Rusko toto tvrdenie popiera a argumentuje, že má právo na to, aby  na svojom území rozmiestňovalo armádu, kdekoľvek to považuje za nutné. Moskva pritom zdôraznila, že nikoho neohrozuje.

 

Mohlo by ťa zaujímať: Ruské ministerstvo zahraničia reagovalo na obvinenia USA z presunu vojakov na hranici s Ukrajinou

 

Napriek momentálnemu vývoju na východe Ukrajiny a na Kryme Mendeľová - a pred ňou aj mnohí ukrajinskí politici - vylúčila "útok na okupované územia Donbasu".

Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a Moskvou podporovanými separatistami prepukli krátko po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Konflikt si doteraz vyžiadal viac ako 14-tisíc ľudských životov. Rokovania o jeho politickom vyriešení viaznu.

 

 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vystúpil v pondelok 12. apríla na pôde Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ktorého témou boli možné dopady stupňujúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou na bezpečnosť Slovenska. Článok si môžete prečítať na tomto odkaze



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona