Za nezákonný zber lesných plodov hrozí pokuta

NETKY.SK • 20 August 2016, 16:16 • 2 min
Za nezákonný zber lesných plodov hrozí pokuta

BRATISLAVA - Za zber lesných plodov, ktoré dozrievajú v tomto ročnom období, hrozí návštevníkom slovenských lesov a hôr vysoká pokuta.

slovakia

left justify in out

Upozorňuje na to ministerstvo životného prostredia (MŽP) a pripomína, že na väčšine územia národných parkov Slovenska je zber čučoriedok, malín, černíc, húb a hríbov zakázaný. „Zákaz zbierať lesné plody platí v treťom až piatom stupni ochrany, kde je prioritou ochrana rastlín a živočíchov, ktoré sa tu nachádzajú," uvádza vo vyhlásení Odbor komunikácie MŽP, ktoré apeluje na návštevníkov prírody, aby svojím konaním neohrozovali prírodu a správali sa zodpovedne. Výnimku zo zákazu zberu lesných plodov majú len národné parky Slovenský raj, Slovenský kras a Veľká Fatra, aj tam je však zber povolený len na vyhradených miestach a pre vlastnú spotrebu.


Dohľad nad dodržiavaním zákona o ochrane prírody a krajiny vykonávajú zamestnanci správ národných parkov alebo dobrovoľní strážcovia prírody. Za porušenie zákazu môžu uložiť pokutu do výšky cca 66 eur, trestom jej aj odobratie nazbieraných lesných plodov. Vo výnimočných prípadoch umožňuje zákon uložiť zberačom pokutu až 3 320 eur.


MŽP konštatuje, že hlavným problémom je správanie sa zberačov v prírode. V snahe nazbierať v čo najkratšom čase najviac lesných plodov používajú na zber pomôcky, ktorými poškodzujú prírodu. V hustom poraste čučoriedok, ktorý ochraňuje pôdu a napomáha tvorbe humusu, vyšliapavajú chodníčky, ktoré sa stávajú možným zdrojom erózie. Často po sebe zanechávajú odpad a tým, že sa pohybujú mimo turistických chodníkov, rušia pokoj aj v odľahlých zónach od skorých ranných hodín až do zotmenia. Na lesné plody je odkázané veľké množstvo živočíchov, ktoré si počas leta a jesene robia tukové rezervy pre prežitie v zimnom období. Zvieratá tak prichádzajú o prirodzenú potravu, čo má za následok ich pravidelný a opakovaný výskyt v blízkosti obývaných častí. „Z toho dôvodu pripravujú tatranskí strážcovia a ochranári akcie proti nelegálnym zberačom lesných plodov," upozorňuje na záver ministerstvo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies