Banskobystrický kraj sa postará o ďalších seniorov priamo u nich doma. Centrá starostlivosti rozširuje do desiatich mikroregiónov

NETKY.SK • 5 Marec 2024, 14:00 • 2 min
Banskobystrický kraj sa postará o ďalších seniorov priamo u nich doma. Centrá starostlivosti rozširuje do desiatich mikroregiónov

Sieť Centier integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti rozširuje Banskobystrický samosprávny kraj do desiatich mikroregiónov. Služba, ktorej cieľom je umožniť seniorom čo najdlhšie žiť v ich prirodzenom, domácom prostredí, tak bude dostupná v takmer 140 obciach a pokrytá ňou bude už štvrtina kraja.

slovakia

left justify in out

Sprevádzanie na ceste k lekárovi, na úrady, vybavenie zdravotných pomôcok či monitorovacie SOS náramky, ktoré môžu zachrániť život. To je len časť služieb, ktoré poskytnú Centrá integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti seniorom a ľuďom so zdravotným znevýhodnením v desiatich mikroregiónoch Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Predseda BBSK Ondrej Lunter a zástupcovia mikroregiónov 5. marca slávnostne v priestoroch Pohronského múzea v Novej Bani podpísali memorandum o spolupráci, vďaka ktorému sa táto služba rozšíri do takmer 140 obcí a pokrytá ňou bude už štvrtina územia župy.

„Keď sme v roku 2021 s projektom Centier integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti začínali, boli sme prví v celej republike a spolupracovať sme začali so štyrmi mikroregiónmi. Som veľmi rád, že dnes sme túto spoluprácu rozšírili a že stovkám seniorov tak umožníme žiť a dožiť dôstojným spôsobom tam, kde sú zvyknutí - priamo u nich doma,“ povedal predseda kraja Ondrej Lunter.

K mikroregiónom Pri Slanej, Novohradské podzámčie, Veľký potok – Ipeľ a Banská Štiavnica a okolie sa podpisom memoranda pridávajú mikroregióny Horehron, Pliešovská kotlina, Rimava – Rimavica, Mikroregión Nová Baňa, Kremnicko a okolie a Fiľakovsko.

„V každom z desiatich centier budú zamestnaní traja pracovníci, ktorých hlavnou úlohou bude pomáhať seniorom a ľuďom so zdravotným postihnutím priamo u nich doma. Z Programu Slovensko sme na projekt získali 2,2 milióna eur, ďalších viac ako 100-tisíc eur dá BBSK na spolufinancovanie monitorovacích náramkov,“ povedala Denisa Nincová, riaditeľka Odboru sociálnych vecí Úradu BBSK.

Jedným zo šiestich nových mikroregiónov, ktoré splnili kritériá a k projektu sa pridávajú, je aj Nová Baňa.

„Veríme, že to prinesie pridanú hodnotu, riešenie problémových situácií, skvalitnenie života a zlepšenie zdravotnej starostlivosti práve pre tých najzraniteľnejších. Všetky obce nášho mikroregiónu očakávajú pozitívny prínos tohto projektu a veríme, že s odstupom času budeme túto službu hodnotiť ako veľký prínos,“ povedal primátor Novej Bane a predseda združenia Branislav Jaďuď.

BBSK do oblasti sociálnych služieb investoval v období rokov 2017 - 2023 takmer 16 miliónov eur. Úspešne sa podarilo zavŕšiť proces deinštitucionalizácie zariadenia sociálnych služieb v Slatinke a rovnaký proces finišuje v Ladomerskej Vieske.

„Z európskych zdrojov tiež v tomto programovom období plánujeme výstavbu troch nových pobytových zariadení sociálnych služieb na Červenej Skale, Heľpe a Širkoviach a jedného ambulantného zariadenia v Žiari nad Hronom. Verím, že aj naďalej bude náš kraj príkladom toho, ako robiť sociálne služby - nielen moderne, ale najmä humánne a s dôrazom na človeka,“ uzavrel Ondrej Lunter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Banskobystrický samosprávny kraj
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies