FOTKY: Ostanú Benátky turistickým hitom aj po zavedení vstupného do centra?

NETKY.SK • 6 Apríl 2024, 10:12 • 2 min
FOTKY: Ostanú Benátky turistickým hitom aj po zavedení vstupného do centra?

Jedno z najnavštevovanejších miest Európy aj sveta, ktoré už dlhodobo trpí nadmerným masovým turizmom a jeho následkami, sa rozhodolo pristúpiť k ďalšiemu kroku, ako na svoju krásu a popularitu nielen doplácať, ale z nej aj ťažiť.

slovakia

left justify in out

Mestské zastupiteľstvo v týchto dňoch rozhodlo, že návštevníci Benátok, ktorí nezaplatia 5 eur za vstup do historického centra mesta budú musieť zaplatiť pokutu vo výške desaťnásobku vstupného. Nový platobný systém sa spustí koncom tohto mesiaca v rámci časovo obmedzeného pilotného programu.

Prečítajte si aktuálny článok o poplatkoch a pozrite si video o Benátkach TU.

Podľa informácií euronews sa tak zástupcovia mesta rozhodli po tom, čo sa minulý rok snažili krásy Benátok dostať na zoznam ohrozených pamiatok OSN, no napokon im tento status nebol udelený. Museli tak siahnuť po iných opatreniach, ako sa vysporiadať s nadmerným turizmom.

Bez vstupného vám hrozia mastné pokuty

Od nového poplatku budú oslobodení tí návštevníci, ktorí v historickom centre plánujú aj prenocovať. Kto zaplatí, dostane QR kód o potvrdení. Novú povinnosť platby pri vstupe do historického centra budú turistom oznamovať vyškolení pracovníci už na vlakových a autobusových staniciach mesta a pomôžu každému, kto si ešte QR kód nestiahol. Pre všetkých, ktorí nemajú smartfón, budú zriadené platobné miesta.

Každému, kto bude v centre mesta pristihnutý bez požadovaného potvrdenia o zaplatení príspevku, bude uložená pokuta. Tie sa budú pohybovať od 50 do 300 eur, k čomu sa pripočíta ešte vstupný poplatok stanovený zákonom vo výške 10 eur. Návštevníci budú podliehať náhodným, nie systematickým kontrolám.

Zástupcovia mesta uvádzajú, že cieľom nového systému je znížiť množstvo turistov, ktorí sa celoročne v stále väčších počtoch hrnú do Benátok, čo znižuje kvalitu života samotných obyvateľov. Poplatok sa vzťahuje iba na určité časti Benátok – ich historické jadro, nie však na časti jako Marghera, Mestre či benátske ostrovy, vrátane Murana.

Nový systém sa bude testovať 29 dní, rozbehnúť by sa mal v deň talianskeho štátneho sviatku – 25. apríla. Platiť by mal v hodinách od 8.30 do 16.00 hod, nestanovuje však žiadny maximálny počet návštevníkov. Mesto Benátky zároveň spúšťa reklamnú kampaň, ktorá má návštevníkov informovať o tejto novej povinnosti a v ktorej sa im prihovára starosta města viacerými svetovými jazykmi.

Výnimky, na ktoré povinnost platby neplatí sa budú vydávať z rôznych dôvodov, vrátane vstupu do mesta za prácou, do školy alebo za lekárskou starostlivosťou, ako aj pre ľudí narodených v Benátkach a obyvateľov regiónu Benátsko.

Benátky nechcú jednodňových rýchlych turistov

Mesto už dlhodobo bojuje s fenoménom nadmerného cestovného ruchu, údaje z  posledných rokov hovoria, že Benátky navštívi ročne 25-30 miliónov návštevníkov, vrátane jednodňových turistov. Turistov, ktorí v Benátkach aj strávili noc, však bolo za minulý rok „iba“ 4,6 milióna. Mesto by chcelo tento negatívny trend zvrátiť a zamerať sa skôr na návštevníkov, ktorí sa chcú v Benátkach aj zdržať, sú pre mesto rentabilnejší a tiež udržiavajú typického ducha a atmosféru mesta, ktorú by mu chceli jeho zástupcovia vrátiť.

Kedysi pokojné, romantické mesto plné umelcov, intelektuálov, básnikov, túžiacich po kráse, kultúre a jedinečných zážitkoch sa totiž stále viac premieňa na korzo pre ponáhľajúce sa davy turistov, ktorých na brehu „vypľuje“ obrovská loď, aby pobehali všetky povinné, chronicky známe miesta, zaplnili už tak preplnené miesta, prispeli k hluku, nečistote a po niekoľkých hodinách sa doslova po športovom výkone behu cez centrum Benátok vrátili späť na svoju loď.

Hluk, špina, zhon, pikniky na mostoch... 

Z mesta vlastne takmer nič poriadne nevidia, nedokážu oceniť jeho skutočné kvality a krásy, nehovoriac o tom, že si kúpia iba pár drobností a nevyužijú ubytovacie služby. Takže pre mesto takíto jednodňoví turisti nie sú zaujímaví ani po finančnej stránke, ani sa tak nerozvíja povesť Benátok ako kultúrneho a umeleckého mesta s mnohými krásami.

To, že sa na niekoľkých populárnych miestach (Most Rialto, Námestie sv. Marka) na relatívne malej ploche nachádzajú stále také davy ľudí nielen otravuje samotných Benátčanov, ale aj fyzicky ohrozuje a poškodzuje viaceré historické budovy mesta. Tiež pohyb, doprava a infraštruktúra v meste funguje stále obtiažnejšie. Problémom sú tiež nedisciplinovaní turisti, ktorí sa kúpu v kanáloch, robia si pikniky na mostoch a strpčujú normálny život domácích.

Dôvodov nadmerného turizmu (ktorý trápi nielen Benátky, ale napríklad aj Barcelonu, Dubrovnik a ďalšie atraktívne miesta Európy) je viac, pripisuje sa to najmä rýchlemu rozvoju nízkonákladovej leteckej dopravy, výletných lodí a platforiem na zdieľanie domov (Airbnb). Obrovské lode, ktoré korzujú po benátskom kanáli prinášajú aj výrazné znečistenie vzduchu mesta.

Benátčania sa tiež sťažujú, že ponuka v službách, obchodoch, reštauráciách je stále viac orientovaná na týchto rýchlych turistov a už sa vôbec nemyslí na potreby a život samotných obyvateľov. Tiež je v Benátkach stále ťažšie zamestnať sa v inej ako turistickej oblasti, ktorá z roka na rok dominuje. Navyše, v meste sa zvyšujú náklady na život, nehnuteľnosti, dopravu a to prináša ďalší negatívny trend – vyľudňovanie Benátok od pôvodných obyvateľov. Ešte pred tridsiatimi rokmi malo mesto 120 tisíc obyvateľov, dnes je to iba 55 tisíc!

Nové nariadenia a poplatky sa tak iba pridávajú k ďalším za posledné roky, ktoré boli reakciou na hnev miestnych obyvateľov – obmedzený vstup veľkých lodí do kanálu, pokuty za hluk, odpadky, kufre na kolieskach, regulácia počtu ľudí na určitých, najviac frekventovaných miestach… Pomôže zavedenie nových poplatkov vrátiť život v Benátkach do starých, romantických čias, spmaliť ho a urobiť ho pre domácích obyvateľov o poznanie znesiteľnejší?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
context travel
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies