V Nemecku vyrástla slaná hora, ktorá likviduje okolitý život

NETKY.SK • 11 Február 2019, 13:24 • 2 min
V Nemecku vyrástla slaná hora, ktorá likviduje okolitý život

Nemecko je síce vyspelá krajina prejavujúca snahu o ochranu životného prostredia, no týmto likviduje vlastnú prírodu.

slovakia

left justify in out

Počuli ste už o hore Monte Kali? Miestni ju zvyknú nazývať aj Kalimanjaro. Nachádza sa v nemeckom meste Heringen a rozhodne nevznikla prirodzenými prírodnými procesmi. Vytvorili ju ľudia, ktorí v jej okolí už roky ťažia chemickú látku s názvom potaš.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kalimanjaro, the spoil heap that towers over the town of Heringen, Hesse, Germany.

Príspevok, ktorý zdieľa Saud Al Jenae (@saljenae),

Potaš sa masívne využíva najmä pri výrobe pracích práškov, liekov, pri analytickej chémii či hasiacich prístrojoch. Je teda jasné, že dopyt po ňom je naozaj veľký. Problémom však je, že pri každej jednej vyťaženej tone vzniká päť ton vedľajšieho odpadu, ktorý tvorí chlorid sodný, teda soľ.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

a salt mountain 🏔

Príspevok, ktorý zdieľa L U N A 🌻 (@lunamansour_),

V najväčšej bani v Nemecku, ktorej rozloha je porovnateľná s veľkosťou Prahy, sa teda momentálne nachádza gigantický kopec zo soli dosahujúci výšku 250 metrov. Na mnohých miestach je jeho salinita vyššia ako v Baltskom mori.

 

Toto netradičné „pohorie“ je svojho druhu momentálne najväčšie na svete, kvôli čomu priláka ročne až 10-tisíc zvedavých turistov, ktorí chcú slanú horu vidieť na vlastné oči. Žiaľ, nie je to také ružové, pretože chlorid sodný životu vo svojom okolí veľmi neprospieva. Likviduje rastliny a živočíchy nielen vo svojej bezprostrednej blízkosti, ale aj v neďalekej rieke.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies