Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
14. apr. 2021Justína
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
06.04.2021 10:29 Environetky
Za kávu si v budúcnosti poriadne priplatíme. Klimatické zmeny negatívne ovplyvňujú jej produkciu
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
06.04.2021 10:29 Environetky

Za kávu si v budúcnosti poriadne priplatíme. Klimatické zmeny negatívne ovplyvňujú jej produkciu



NAIROBI - Z obľúbeného nápoja kávy by sa mohol už čoskoro stať nedostatkový tovar. Dôvodom pritom nie je len pandémia nového koronavírusu, ktorý značne komplikuje jej distribúciu, ale aj klimatické zmeny.


Kávoví farmári v Keni bijú na poplach. Evidujú totiž dramatický pokles výnosov pre zmeny v intenzite dažďov, pretrvávajúcim suchám a neustále sa zvyšujúcim sa teplotám.

 

Ak sú podmienky ideálne, jeden kávovník dokáže poskytnúť približne 10 kíl bobúľ. V súčasnosti je to však len zlomok, farmári z jedného kríku oberú iba 2 kilá.

 

„Nie sme schopní predpovedať, kedy je správny čas použiť hnojivá alebo iné všeobecné postupy, čo do značnej miery negatívne ovplyvňuje výrobu kávy,“ upozornil na to Simon Kinoti z Keňského inštitútu pre výskum kávy.

 

 

Za posledné roky prší intenzívnejšie a nárazovo, nedá sa teda spoľahnúť na rovnomernejšiu distribúciu zrážok. Táto zmena zároveň prehlbuje suchá, čo prispieva aj postupne zvyšujúcim sa teplotám ovzdušia. Mix negatívnych extrémov počasia tak prispieva k horšej a menšej úrode.

 

Keňa pritom patrí medzi 20 najväčších producentov kávy na svete. Pestuje sa tu odroda arabica, ktorej sa darí vo vlhkom a chladnejšom podnebí. Farmári preto varujú, že ak sa nepodarí zmierniť trend klimatických zmien, pocítia to všade vo svete.

 

 

V neposlednom rade to bude znamenať zdražovanie kávy, ktorú najviac pocítia konzumenti. „Veľa fariem, obzvlášť v nižšie položených oblastiach bolo opustených, alebo musia vynakladať oveľa viac prostriedkov na zavlažovacie systémy, čo sa samozrejme odrazilo aj na ich ziskoch,“ opísal situáciu Elijah Gichuru z kávového inštitútu.

 

Mohlo by vás zaujímať: ENVIRONETKY: Iniciatíva Klíma ťa potrebuje je z výsledku hlasovania v NR SR sklamaná



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: Netky Katarína Žáková, ČT24

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok