Za kávu si v budúcnosti poriadne priplatíme. Klimatické zmeny negatívne ovplyvňujú jej produkciu

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 10:29 • 2 min
Za kávu si v budúcnosti poriadne priplatíme. Klimatické zmeny negatívne ovplyvňujú jej produkciu

NAIROBI - Z obľúbeného nápoja kávy by sa mohol už čoskoro stať nedostatkový tovar. Dôvodom pritom nie je len pandémia nového koronavírusu, ktorý značne komplikuje jej distribúciu, ale aj klimatické zmeny.

slovakia

left justify in out

Kávoví farmári v Keni bijú na poplach. Evidujú totiž dramatický pokles výnosov pre zmeny v intenzite dažďov, pretrvávajúcim suchám a neustále sa zvyšujúcim sa teplotám.

 

Ak sú podmienky ideálne, jeden kávovník dokáže poskytnúť približne 10 kíl bobúľ. V súčasnosti je to však len zlomok, farmári z jedného kríku oberú iba 2 kilá.

 

„Nie sme schopní predpovedať, kedy je správny čas použiť hnojivá alebo iné všeobecné postupy, čo do značnej miery negatívne ovplyvňuje výrobu kávy,“ upozornil na to Simon Kinoti z Keňského inštitútu pre výskum kávy.

 

img

 

Za posledné roky prší intenzívnejšie a nárazovo, nedá sa teda spoľahnúť na rovnomernejšiu distribúciu zrážok. Táto zmena zároveň prehlbuje suchá, čo prispieva aj postupne zvyšujúcim sa teplotám ovzdušia. Mix negatívnych extrémov počasia tak prispieva k horšej a menšej úrode.

 

Keňa pritom patrí medzi 20 najväčších producentov kávy na svete. Pestuje sa tu odroda arabica, ktorej sa darí vo vlhkom a chladnejšom podnebí. Farmári preto varujú, že ak sa nepodarí zmierniť trend klimatických zmien, pocítia to všade vo svete.

 

img

 

V neposlednom rade to bude znamenať zdražovanie kávy, ktorú najviac pocítia konzumenti. „Veľa fariem, obzvlášť v nižšie položených oblastiach bolo opustených, alebo musia vynakladať oveľa viac prostriedkov na zavlažovacie systémy, čo sa samozrejme odrazilo aj na ich ziskoch,“ opísal situáciu Elijah Gichuru z kávového inštitútu.

 

Mohlo by vás zaujímať: ENVIRONETKY: Iniciatíva Klíma ťa potrebuje je z výsledku hlasovania v NR SR sklamaná



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona