Za globálnym znečisťovaním stojí sto svetových firiem

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 07:56 • 2 min
Za globálnym znečisťovaním stojí sto svetových firiem

Za globálnym znečistením ovzdušia je zodpovedná len stovka spoločností.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti CDP. Až 71% emisií skleníkových plynov podľa jej zistení vyprodukovali najväčšie svetové spoločnosti. Na prvom mieste sa umiestnili tie čínske.

 

Z prieskumov analytickej spoločnosti CDP tiež vyplýva, že zdrojom viac ako 50% celkových emisií je len 25 spoločností. Vedci tiež varujú, že ak bude ťažba nerastných surovín pokračovať rovnako rýchlo ako doteraz, ešte v tomto storočí dôjde ku katastrofálnym zmenám ako sú obrovské suchá, záplavy alebo k vyhynutie rôznym živočíchov. Ohrozené sú aj oceány.

 

„Zvyšovanie kyslosti morí a rastúce teploty majú rovnaký dôvod. Obe zapríčiňuje vypúšťanie oxidu uhličitého do ovzdušia. Na jednej strane dochádza ku klimatickým zmenám na strane druhej až štvrtinu oxidu uhličitého absorbujú oceány. V tomto prípade môžeme byť šťastný, že ich máme. Pretože ak by sme ich nemali, otepľovanie by bolo oveľa výraznejšie,“ vyjadril sa odborník zo spoločnosti CDP.

 

Prieskum je založený na dátach získaných za posledných 30 rokov. Podľa nich stoja za vypúšťaním nadmerných emisií hlavne nadnárodné súkromné spoločnosti ako je napríklad Shell, ExxonMobil alebo ruský Gazprom.

 

V prieskume vyšiel najhoršie čínsky uhoľný priemysel, ktorého podiel na celosvetových emisiách predstavuje až 14%.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies