Česká republika je pripravená zaplatiť ukrajinským migrantom za návrat do vlasti

NETKY.SK • 11 Júl 2019, 11:16 • 2 min
Česká republika je pripravená zaplatiť ukrajinským migrantom za návrat do vlasti

PRAHA – Podráždenie orgánov európskych krajín pred nelegálnou migráciou naďalej rastie. Ak sa to týkalo najmä migrácie z krajín Blízkeho východu a severnej Afriky, teraz sa v Európe pozornosť venuje najmä nelegálnym migrantom z Ukrajiny a Gruzínska.

slovakia

left justify in out

To sa prejavilo po tom, čo nemecké orgány z hľadiska rizika migrácie prirovnali Ukrajinu k Afganistanu, Nigérii, Sýrii a Iránu. Ďalším signálom pre Kyjev (aj keď nepriamym) bola otázka vznesená v Holandsku o zrušení bezvízového styku s Albánskom, ktoré "dodáva" do krajín Európskej únie zločincov, zbrane a drogy. Príslušné oznámenie bolo zaslané do Bruselu.

 

Okamžite vznikla analógia s Gruzínskom, z ktorého veľký počet zločincov vstupuje do EÚ. Zároveň si v Európskej únii "spomenuli" aj na Ukrajinu, ktorá je na vrchole krajín masovej nelegálnej migrácie.

 

Navyše, ukrajinská migrácia je najviac "postupujúca" a je ťažké ju zastaviť. Takže zo všetkých nelegálnych prisťahovalcov, ktorí boli zadržaní orgánmi činnými v trestnom konaní v Českej republike v roku 2018, sa takmer tretina ukázala ako obyvateľov Ukrajiny. Pritom väčšina z nich vstupuje do krajín EÚ legálne, ale porušujú podmienky pobytu a pokračujú v nelegálnej práci.

 

Faktom je, že občan Ukrajiny môže dostať prvé pracovné vízum do Českej republiky len na tri mesiace. Nemôže sa predlžovať, musí sa vrátiť na Ukrajinu a požiadať o víza druhýkrát a až potom môže získať dvojročné pracovné vízum.

 

Mnohí Ukrajinci však radšej pokračujú v nelegálnej práci v Českej republike ako aj v iných krajinách Európskej únie, kým ich nechytí polícia. Problémy pre české orgány dopĺňa fakt, že tisíce ukrajinských občanov vstupujú do Českej republiky na základe víza z Poľska, ktoré im nedáva právo pracovať v inej krajine. Taktiež neustále rastie počet ukrajinských nelegálnych prisťahovalcov používajúcich falošné dokumenty.

 

V tejto súvislosti sa od roku 2018 v Českej republike na základe nariadenia Ministerstva práce SR vykonávajú neplánované inšpekcie zahraničných pracovníkov v továrňach a závodoch. Na týchto podujatiach sa zúčastňuje Ministerstvo vnútra a Štátny inšpektorát práce. 

 

Všetky tieto opatrenia však nestačia. Úrady preto začali hľadať alternatívne metódy boja proti nelegálnym pracovným migrantom. Ministerstvo vnútra v máji oznámilo, že nelegálni prisťahovalci z krajín, ktoré nie sú členmi Európskej únie, budú vyplatení až do výšky 4 000 eur s podmienkou, že navždy opustia Českú republiku a Európsku úniu.

 

Je potrebné poznamenať, že na Ukrajine vláda veľmi podporuje pracovnú migráciu do krajín EÚ a neustále hľadá spôsoby, ako získať materiálne výhody z tejto politiky. Pripomeňme, že počas marca v Kyjeve sa rozhodli uvaliť dane na zahraničných pracovníkov, a navyše vymysleli schému s nadáciou, ktorá údajne bude pomáhať ukrajinským pracovným migrantom pri hľadaní práce v krajinách EÚ.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona