Za falšovanie eurobankoviek odsúdili dvojicu Talianov na tridsať mesiacov nepodmienečne

NETKY.SK • 2 September 2016, 14:52 • 2 min
Za falšovanie eurobankoviek odsúdili dvojicu Talianov na tridsať mesiacov nepodmienečne

BANSKÁ BYSTRICA – Na nepodmienečné tresty odňatia slobody vo výmere tridsať mesiacov a na vyhostenie z republiky odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dvojicu talianskych občanov.

slovakia

left justify in out

Uznal ich za vinných zo zločinu falšovania peňazí v štádiu pokusu. Spod obžaloby za obmedzenie osobnej slobody senát cudzincov oslobodil. Žiadosť Talianov o prepustenie z väzby súd zamietol. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal, obžalovaní 52-ročný Sergio G. a 69-ročný Salvatore G. sa vyjadria v zákonnej lehote.


Podľa súdu sa nepreukázalo, že Taliani v spolupráci s ďalšími osobami chceli na Slovensku a v Čechách vyrobiť falzifikáty bankoviek v nominálnej hodnote 20 a 500 eur v hodnote viac ako 80 miliónov eur. Hlavným organizátorom trestnej činnosti zameranej na výrobu falzifikátov bol taliansky občan Lorenzo M.. Cez neho a ďalšieho muža Henryho S. sa obžalovaní dostali k niektorým aktivitám, smerujúcim k výrobe falzifikátov a mali sa podieľať na transporte vyrobených peňazí. Avšak v istej tlačiarni v Českej republike sa vyrobili iba tri vzorky 20 eurovej bankovky, ale iba jedna bola potlačená obojstranne.

 

Obžalovaní Sergio G. a Salvatore G. nepopierali svoj podiel na celej akcii. Podľa súdu pred zadržaním Talianov 31. októbra 2014 na benzínovom čerpadle pri Sekuliach akcia bola v réžii slovenskej polície. Obžalovaných usvedčoval Lorenzo M. a Henry S., voči ktorým po priznaní prokuratúra podmienečne trestné stíhanie zastavila. Obžalovaný Sergio G. prezentoval názor, že Lorenzo si beztrestnosť vykúpil sumou 280 tisíc eur.


Obaja obžalovaní majú bohatú kriminálnu minulosť, ale popreli svoju príslušnosť k niektorej zo skupín talianskej mafie. Pretože sa nepreukázalo, že Taliani uniesli jedného z tlačiarov a snažili sa tak pritlačiť na jeho kolegov, aby zabezpečili výrobu bankoviek, senát ich spod obžaloby za obmedzenie osobnej slobody oslobodil.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies