Od budúceho roka sa zmrazí výška minimálnych dôchodkov, zároveň sa obnoví daňovo-odvodové zaťaženie 13. a 14. platov

NETKY.SK • 26 November 2020, 18:30 • 2 min
Od budúceho roka sa zmrazí výška minimálnych dôchodkov, zároveň sa obnoví daňovo-odvodové zaťaženie 13. a 14. platov

BRATISLAVA – Plénum Národnej rady schválilo návrh zákona z dielne Ministerstva práce a sociálnych vecí o zmrazení dôchodkov. Zároveň bude 13. a 14 výplata podliehať daňovo-odvodovému zaťaženiu.

slovakia

left justify in out

Návrh ministra Milana Krajniaka podporilo 88 zo 133 prítomných poslancov. Zdanenie 13.14. platu zdôvodnil rezort konsolidáciou verejných financií. "Vyplácanie 13. a 14. platu oslobodeného od sociálnych odvodov podľa súčasného právneho stavu zakladá v aktuálnom období ekonomickej recesie signifikantný výpadok príjmov v rozpočet verejnej správy," vysvetlilo ministerstvo práce. 

 

Zvýhodnenie týchto miezd, ktoré sú vlastne odmenami vyplácanými zamestnávateľmi presadila v minulom volebnom období strana SNS.

 

Od januára sa budú zdaňovať 13. a 14. platy 

Štrnáste platy tak budú oslobodené od sociálnych odvodov poslednýkrát v decembri tohto roka. Ministerstvo očakáva, že prijatie tejto zmeny bude mať pozitívny vplyv na štátny rozpočet.

 

img

 

Zrušenie výnimky pre nezapočítavanie 13. a 14. platu do vymeriavacieho základu, z ktorého sa platí poistné do Sociálnej poisťovne, sa však negatívne dotkne zamestnávateľov.

 

Zmrazia minimálne dôchodky

Novela zákona zároveň prinesie zmrazovanie minimálneho dôchodku. Rezort to vysvetľuje tým, že v zmeny, ktoré prijala predošlá vláda narušila princíp zásluhovosti v dôchodkovom poistení.

 

Naviazala totiž výšku minimálneho dôchodku na priemernú mzdu, pričom zrušila podmienku tzv. kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia.

 

img

 

"Uvedené zmeny určovania sumy minimálneho dôchodku a zmeny v podmienkach nároku na minimálny dôchodok spôsobili významné narušenie princípu zásluhovosti v dôchodkovom poistení, ako aj samotného účelu zavedenia minimálneho dôchodku," uviedol rezort.

 

"Ponechaním súčasného právneho stavu by sa uvedený problém každoročne prehlboval a dochádzalo by k ešte výraznejšiemu potieraniu zásluhovosti v dôchodkovom systéme, predovšetkým v kontexte zvyšovania systémových dôchodkových dávok," tvrdí rezort práce.

 

Vyplácanie penzií bude spravodlivejšie

V programovom vyhlásení vlády je bod, ktorým sa koalícia zaviazala zaviesť spravodlivosť, upraviť podmienky poskytovania minimálneho dôchodku a zvážiť spravodlivú valorizáciu minimálnych dôchodkov.

 

img

 

Rezort preto navrhuje "zmrazenie" nominálnych súm minimálneho dôchodku na úroveň roku 2020To znamená, že napríklad suma minimálneho dôchodku za 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia bude 334,3 eura mesačne s účinnosťou od 1. januára 2021.

 

"K opätovnému zvyšovaniu sumy minimálneho dôchodku je dôvodné pristúpiť až po tom, keď suma predstavujúca 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu prekročí sumu 334,3 eura," priblížilo ministerstvo práce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies