Za desať rokov si rodiny neprevzali 44 urien

NETKY.SK • 31 Júl 2014, 15:28 • 2 min
Za desať rokov si rodiny neprevzali 44 urien

PRIEVIDZA - Celkom 44 urien s popolom svojich príbuzných, ktoré si rodiny neprevzali, eviduje správca pohrebísk v Prievidzi - Technické služby mesta Prievidza (TSMPD).

slovakia

left justify in out

Neprevzaté urny za roky 2003-2013 sú uložené v dome smútku na prievidzskom hlavnom cintoríne na Mariánskej ulici. Informovala o tom vedúca Strediska pietnych služieb v Prievidzi Helena Dadíková.
     

"Zákon o pohrebníctve určuje, ako treba nakladať s urnou so spopolnenými ľudskými ostatkami alebo pozostatkami. Do 12 mesiacov by si mal obstarávateľ pohrebu urnu prevziať," vysvetlila Dadíková. 
     

Ako však podotkla, v dome smútku sú roky uložené urny, o ktoré sa nik nezaujíma. "Bývalý správca cintorínov situáciu neriešil, a tak napríklad z obdobia rokov 1992-2002 je 19 urien, ku ktorým sa nikto neprihlásil. Od 2003 do 2013 je to 44 urien, pričom najviac neprevzatých - 11, je z roku 2011," spresnila.  

     

TSMPD preto bude rodinám zasielať výzvy na prevzatie pozostatkov svojich príbuzných. "Pokiaľ si pozostalí nepreberú urny do určeného dátumu, bude postupovať podľa zákonných možností, teda vykoná rozptyl na rozptylovej lúke, ktorá je súčasťou prievidzského mestského cintorína," ozrejmila s tým, že rozptýlené budú podobne aj urny s popolom bezprístrešných obyvateľov, ktorých kremáciu hradí mesto. "V tomto roku ich bolo už osem," podotkla.  
     

"Evidencia o rozptyle je riadne vedená, a tak sa uchovajú záznamy o menách i osobných údajoch spopolnených a rozptýlených zomretých," zdôraznila Dadíková. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies