Psychológia podvádzania: Mužská a ženská nevera sa podľa odborníkov líši.

NETKY.SK • 6 Január 2024, 09:00 • 2 min
Psychológia podvádzania: Mužská a ženská nevera sa podľa odborníkov líši.

Podvádzanie je častým ničiteľom vzťahov. Pravdou je, že na udržanie dlhodobého vzťahu je potrebná práca. A udržať si dobrý vzťah so silnou sexuálnou túžbou a neustálym nadšením môže byť ešte náročnejšie. Pre niektorých ľudí je jednoducho jednoduchšie prenasledovať a cítiť sexuálnu príťažlivosť s novým človekom, ako pracovať na vzťahu s ich dlhodobým partnerom.

slovakia

left justify in out

Emocionálne následky nevery vedú k istým štádiám smútku. Po prvé, je tu šok, že osoba, ktorá je vám najbližšia, spáchala takú zradu a možno aj popieranie, keď zápasíte s jej činom. Potom nasleduje bolesť a hnev, čo vo všeobecnosti vedie k jednej otázke: Prečo ľudia podvádzajú?

Podľa Kelly Campbell, PhD, profesorky psychológie na California State University, San Bernardino, existuje niekoľko dôvodov, prečo ľudia podvádzajú. Ale predtým, než sa ponoríme do konkrétnych motivácií, je dôležité zdôrazniť, že podvádzanie a jeho definícia sa v skutočnosti líši od človeka k človeku.

Definícia nevery sa môže líšiť

„Podvádzanie nie je vždy vnímané ako sexuálna aféra ; mohlo by to zahŕňať rozvíjanie blízkeho emocionálneho vzťahu s inou osobou,“ vysvetľuje Jeff Yoo, LMFT, manželský a rodinný terapeut v centre zdravia Moment of Clarity. Vzhľadom na mnohostrannú povahu podvádzania Campbell hovorí, že je dôležité, aby každý pár diskutoval o tom, čo pre neho znamená nevera.

"Je dôležité vedieť, ako to definuje váš partner. Muži majú tendenciu sa viac rozčuľovať kvôli fyzickej nevere, zatiaľ čo ženy tak berú emocionálne odhalenie."

 To je dôvod, prečo je stanovenie hraníc na začiatku vzťahu – romantického aj iného – nevyhnutné na udržanie vzájomného rešpektu a zachovania nedotknutého puta. Koniec koncov, či už ide o fyzickú alebo emocionálnu záležitosť, nevera môže byť pre zdravie veľmi zničujúca.

Nízka sebaúcta, pocit nespokojnosti so životom alebo vzťahom, trauma, strach a neužitočné vzorce správania, ktoré sa naučili ako dieťa alebo v predchádzajúcich vzťahoch, to všetko môžu byť dôvody, prečo ľudia podvádzajú, hovorí terapeutka Brianna Brunner, LCSW, majiteľka Couples Therapy. 

Osoba sa mohla cítiť nemilovaná alebo bezcenná, keď vyrastala, a neverí, že si zaslúži lásku. Alebo môžu mať pocit, že ich partner im nedáva jasnú komunikáciu alebo intimitu, hovorí Brunner. 

Prečo ľudia podvádzajú?

Ľudské vzťahy sú komplikované a existuje veľa dôvodov, prečo ľudia podvádzajú, no výskum naznačuje niekoľko širokých tém vrátane:

Nedostatok lásky: zahŕňa to, že spochybňujete, či ste so správnym partnerom alebo nenaplnené emocionálne potreby;

Nízka angažovanosť: zahŕňa to, že nemáte jasné pravidlá a hranice vzťahu, nekomunikujete o svojej úrovni oddanosti jeden druhému a chcete si nechať otvorené možnosti na stretnutie s viac ako jednou osobou;

Nízka sebaúcta: zahŕňa to používanie aféry na posilnenie vášho zmyslu pre príťažlivosť a žiadanosť alebo na preukázanie toho, že iní ľudia ako váš partner vás považujú za žiaduceho kvôli problémom so sebavedomím;

Problémy so sexuálnou túžbou: zahŕňa to chcieť viac sexu, väčšiu sexuálnu rozmanitosť, túžbu preskúmať inú sexualitu alebo iné nenaplnené sexuálne potreby;

Situačné faktory: zahŕňa to robiť zlé rozhodnutia pod vplyvom alkoholu alebo drog, byť v blízkosti priateľov, ktorí mali aféry, alebo keď vám niekto „padne do lona“ a "nedokážete povedať nie“;

Zanedbávanie: to zahŕňa nedostatok kvalitného spoločného času, prežívanie neustálych konfliktov a hádok alebo pocit, že vás partner zanedbáva;

Hnev a pomsta: to zahŕňa návrat k partnerovi, ktorý podvádzal alebo máte podozrenie, že podvádzal. Hnevom motivovaná nevera môže zahŕňať aj akt pomsty za iné bolestivé udalosti, medzi ktoré nevera nepatrí;

Sexuálna závislosť: zatiaľ čo závislosť od sexu nemá žiadnu vedu, ktorá by podporila myšlienku, že môžete byť „závislí“ na sexe, niektorí ľudia zažívajú nekontrolovateľnú sexuálnu príťažlivosť, ktorá vedie k častému podvádzaniu.

Mužská vs ženská nevera

Ak muži nie sú sexuálne spokojní (napríklad ak ich partnerka často odmieta sex ), vezmú si toto odmietnutie k srdcu a môže sa ľahko premietnuť do pocitu „byť nemilovaný“. V skutočnosti muži častejšie ako ženy podvádzajú kvôli pocitu neistoty.

Keď ženy podvádzajú, často sa snažia vyplniť emocionálne prázdno. Ženy sa častejšie cítia nedocenené alebo ignorované, preto niekedy vyhľadávajú emocionálnu intimitu mimomanželského vzťahu.

Pravdou je, že na udržanie dlhodobého vzťahu je potrebná práca. A udržať si dobrý vzťah so silnou sexuálnou túžbou a neustálym nadšením môže byť ešte náročnejšie. Pre niektorých ľudí je jednoducho jednoduchšie prenasledovať a cítiť sexuálnu príťažlivosť s novým človekom, ako pracovať na vzťahu s ich dlhodobým partnerom.

Zdroje:

https://www.wondermind.com/article/why-do-people-cheat/

https://www.brides.com/why-do-people-cheat-5112047

https://clintonpower.com.au/2018/02/psychology-infidelity-why-people-cheat/

https://www.verywellmind.com/why-married-people-cheat-2300656

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: sexcoaching.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies