Z obkľúčených oblastí Sýrie evakuovali stovky ľudí

NETKY.SK • 28 December 2015, 12:15 • 2 min
Z obkľúčených oblastí Sýrie evakuovali stovky ľudí

BEJRÚT - Autobusy dnes odviezli stovky civilistov a povstaleckých bojovníkov z dvoch dlhodobo obkľúčených lokalít v Sýrii. Evakuácia prebehla na základe mimoriadnej dohody podporovanej OSN, ktorú medzi sebou uzatvorili strany bojujúce v daných oblastiach. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na lokálne zdroje.

slovakia

left justify in out

Minimálne 130 prevažne zranených povstaleckých bojovníkov odviezli z pohraničného mesta Zabadání do neďalekého Libanonu. Z tamojšej metropoly Bejrút by mali za asistencie Medzinárodného výboru Červeného kríža odletieť do Turecka. Zabadání je jedným z posledných miest na sýrsko-libanonských hraniciach, ktoré ovládajú vzbúrenci.

 

Zároveň bolo evakuovaných aj približne 350 civilistov a bojovníkov z dvoch obliehaných provládnych blízko seba ležiacich šiitských dedín - Fuá a Kafrajá - v severozápadnej provincii Idlib, ktorej väčšinu kontrolujú vzbúrenci. Autobusy ich odviezli k tureckým hraniciam, skadiaľ následne odletia do libanonského Bejrútu.

 

V rámci širšej snahy o ukončenie sýrskej občianskej vojny, ktorá si počas piatich rokov vyžiadala už viac než 250.000 životov, sa OSN a viaceré zahraničné vlády snažia dojednať lokálne prímeria a dohody o bezpečnom odchode civilistov z obliehaných zón.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies