Z nórskych a EHP-grantov môžu slovenskí umelci dostať takúto čiastku. Čo všetko Škandinávci podporia?

NETKY.SK • 2 November 2020, 13:42 • 2 min
Z nórskych a EHP-grantov môžu slovenskí umelci dostať takúto čiastku. Čo všetko Škandinávci podporia?

Umelci, ktorí ostatné mesiace bili na poplach, sa dočkali dobrej správy, ktorú oznámila vicepremiérka Veronika Remišová.

slovakia

left justify in out

BRATISLAVA - Umelci, ktorým sa v čase pandémie tiež žije veľmi ťažko, dostali veľmi dobrú správu. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlásilo výzvu v programe Podnikanie v kultúre, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca. Ten je financovaný z grantov EHP. Na podporu kultúry, umenia a kreatívneho priemyslu na umelcov čaká 1,5 milióna eur, o ktoré teraz môžu žiadať.

 

Dopady krízy
„Oblasť kultúry a umenia čelí v čase pandémie veľmi zložitej situácii. Tisícky ľudí nemôžu pre koronakrízu vykonávať svoju prácu a zostali prakticky bez pravidelného príjmu. Štát im už pomáha cez viaceré schémy, ktorých cieľom je zmierniť dopady tejto krízy. Verím, že aj prostriedky z aktuálnej výzvy predstavujú nezanedbateľný grantový balíček, ktorý pracovníkom v kultúre, umení a kreatívnom priemysle umožní prekonať dopady koronakrízy,“ povedala podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Jej rezort je od októbra už aj riadiacim orgánom pre nórske a EHP fondy.

 

 

Až 1,5 milióna eur
Na pomoc kreatívnemu priemyslu a celkovo kultúre môže ísť až 1,5 milióna eur. Jednotliví umelci, ktorí o grant požiadajú, môžu dostať od 50 000 až do 200 000 eur. Granty sa týkajú oblastí: aktivity umeleckých a kultúrnych centier a priestorov venujúcich sa živým vystúpeniam; umelecké alebo kultúrne podujatia a predstavenia, festivaly, výstavy a iné podobné kultúrne činnosti či kultúrne, umelecké a vzdelávacie činnosti.

 

Aj knihy

Na svoje si však môžu prísť aj spisovatelia, keďže výzvy sa týkajú aj štvrtej oblasti, ktorou je písanie, editovanie, produkcia, distribúcia, digitalizácia a publikovanie hudby a literatúry, vrátane prekladov. Napokon žiadať je možné aj v časti podpora bilaterálnej spolupráce v oblasti súčasného umenia a kultúry s Nórskom, Islandom a Lichtenštajnskom.
 

 

Aj na spoluprácu s menšinami

V predošlej výzve sa takto napríklad podporili projekty zamerané na slovensko-islandskú spoluprácu pri rozvoji malých kultúrnych centier, v prehlbovaní rozvoja publika z rôznych zraniteľných a znevýhodnených skupín, ale aj v podpore migrantov, a to takým spôsobom, že sa podporia ich kultúrne aktivity.
 

Aktuálna výzva bude k dispozícii do 25. februára 2021 a nachádza sa na tomto linku: https://www.eeagrants.sk/vyzvy/vyzva-na-podporu-sucasneho-umenia-a-kultury-clt03/
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies