Na Slovensku pribudne nové chránené územie: Kde ho nájdeme?

NETKY.SK • 31 Júl 2019, 13:50 • 2 min
Na Slovensku pribudne nové chránené územie: Kde ho nájdeme?

BRATISLAVA - Slovensko chce lepšie chrániť svoje unikátne územia, preto ochranári pripravujú vyhlásenie nového chráneného areálu Alúvium Hrona.

slovakia

left justify in out

Ako na svojej stránke informuje Štátna ochrana prírody (ŠOP), cieľom navrhovaného CHA je ochrana samotného Hrona, ako aj brehových porastov a na ne viazaných rastlín a živočíchov európskeho a národného významu. Rieka Hron od svojho prameňa v blízkosti obce Telgárt v okrese Brezno až po Banskú Bystricu predstavuje podľa ŠOP jedinečný biokoridor horského a podhorského toku s dĺžkou približne 95,5 km. V tejto dĺžke na výmere 362,98 ha by sa mal rozprestierať navrhovaný chránený areál Alúvium Hrona, ktorý bude patriť k najrozsiahlejším a najdlhším chráneným územiam tohto typu na Slovensku, uviedla ŠOP.

 


Územie od prameňa Hrona po Banskú Bystricu bolo pre jeho jedinečnosť už zaradené do sústavy chránených území NATURA 2000 ako Územie európskeho významu Alúvium Hrona. Navrhované chránené územie nie je úplne totožné s týmto územím európskeho významu. "Hranice chráneného územia boli upravené na parcelný stav a vymedzené na základe terénneho mapovania z roku 2018 a zistenej prítomnosti biotopov a druhov určených ako predmet ochrany," vysvetlila ŠOP.

Predmetom ochrany v navrhovanom CHA Alúvium Hrona je vodný tok Hrona ako aj breh rieky s jej štrkovo-pieskovými náplavmi. Zahŕňa tiež brehové porasty s krovinovou a stromovou vegetáciou a porasty s trávnatou a bylinnou vegetáciou. "V obhospodarovaní tohto priestoru je potrebné vylúčiť aktivity zapríčiňujúce vysušovanie lokalít a pokles hladiny spodnej vody v tomto priestore," uviedla ŠOP. Predmetom ochrany sú mokrade a rašeliniská pri Hrone. Spomedzi živočíchov európskeho významu určených ako predmet ochrany k najcennejším patria mihuľa, hlavátka podunajská, vydra riečna, netopier obyčajný, podkovár malý či uchňa čierna.

 

img

Ako zdôraznila ŠOP, chránené biotopy a druhy sú závislé od zachovania koryta a súčasného charakteru toku rieky Hron, ako aj od zachovania vodného režimu. Navrhnutý chránený areál podľa štátnych ochranárov čaká množstvo rokovaní a ďalších legislatívnych úkonov. "Ak budú úspešné, vznikne najdlhší chránený areál na Slovensku. Veríme, že sa nám takto podarí nielen zabezpečiť ochranu vzácnych biotopov, ale tiež zvýšiť povedomie miestnych obyvateľov o území, v ktorom žijú, jeho význame a vzácnosti," uzavrela ŠOP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies