Vrcholí peľová sezóna paliny, ambrózia sa k prvému vrcholu len blíži

NETKY.SK • 24 August 2023, 08:00 • 2 min
Vrcholí peľová sezóna paliny, ambrózia sa k prvému vrcholu len blíži

Banská Bystrica - Na území Slovenska v uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ silných alergénov paliny a ambrózie spolu so slabšie alergizujúcou pŕhľavou. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval len veľmi nízke denné koncentrácie.

slovakia

left justify in out

Najvyššie denné koncentrácie peľu paliny zachytili v Žiline, Košiciach, Banskej Bystrici a v Nitre, ambrózie takisto v Nitre a Bratislave. Peľ pŕhľavy dosiahol najvyššie denné hladiny v Bratislave, Žiline a Košiciach. "Vrcholí peľová sezóna paliny a súbežne pokračujúca sezóna inváznej ambrózie sa blíži k svojmu prvému vrcholu. Peľ paliny dosiahne vysoké denné koncentrácie na väčšine územia. Denné hladiny peľu ambrózie majú stúpajúcu tendenciu a vo vyšších koncentráciách ich očakávame na celom území krajiny," uvádza Lafférsová v prognóze na najbližšie dni.

 

 

Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší v nízkych denných koncentráciách až do jesene, naopak, vysoké dosiahne pŕhľava, najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku. TASR o tom v stredu informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies