Nepravidelné čistenie zubov môže mať fatálne následky

NETKY.SK • 20 August 2020, 09:18 • 2 min
Nepravidelné čistenie zubov môže mať fatálne následky

Všetci vedia, že správna a pravidelná starostlivosť o chrup pomáha predchádzať mnohým problémom. A to nielen rôznym zápalom, kazivosti alebo vypadávanie zubov. Taktiež výrazne znižuje riziko rakoviny úst či žalúdka, preukázala dlhoročná štúdia amerických vedcov.

slovakia

left justify in out

Vedci z Harvard T.H. Chan School of Public Health sledovali po dobu dvadsiatich rokov zdravie niekoľkých tisícov ľudí, aby zistili, či má pravidelná ústna hygiena vplyv na rozvoj rôznych chorôb, prípadne akých a ako.

 

Ohrození o 52 % viac

V rámci štúdie napríklad zistili, že ľudia, u ktorých sa počas sledovaného obdobia objavovali problémy so zápalmi ďasien, ktoré spravidla spôsobuje zlá starostlivosť o chrup, boli neskôr v živote výraznejšie ohrození vznikom rakoviny pažeráka či žalúdka, a to o viac ako 52 percent oproti ľuďom so zdravým chrupom.

 

Štúdia tiež ukázala, že riziko bolo o to väčšie, ak daní jedinci práve kvôli zápalom prišli o časť chrupu.

 

Ako uvádza britská Národná zdravotná služba, hlavnou príčinou ochorenia ďasien býva mnohokrát práve zlá hygiena - teda že si buď zuby nečistíte pravidelne, alebo zle.

 

img

 

V nadväznosti na to sa v ústach hromadia rôzne škodlivé baktérie, ktoré sú spájané s častejším výskytom rakoviny pažeráka v neskoršom veku.

 

A práve tak sa podľa vedcov pri zlej hygiene môžu v ústach zhlukovať aj nebezpečné baktérie, ktoré sú spájané so vznikom rakoviny žalúdka, uvádza server Daily Mail.

 

"Tieto zistenia jednoznačne vyzdvihujú význam zdravého mikrobiomu v ústach a jeho prípadný vplyv na vznik rakoviny pažeráka či žalúdka," zhodujú sa autori štúdie.

 

img

 

Ochorenie ďasien zvyšuje riziko mozgovej mŕtvice
Odborníci z univerzity v americkej Južnej Karolíne zistili, že ľuďom s chronickým ochorením ďasien hrozí tiež dvojnásobné riziko zablokovania tepien v mozgu. To následne vedie k nižšiemu prietoku krvi a riziku mŕtvice.

 

Vedci predpokladajú, že zápal ďasien podporuje celý proces tým, že ovplyvňuje krvný obeh a pomaly poškodzuje funkčnosť krvných ciev.

 

Pravidelné čistenie zubov a odstraňovanie nebezpečného plaku zo zubov je tak podľa nich najjednoduchší spôsob, ako sa tomuto problému čo najdlhšie vyhnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies