Z Nórskeho mora sa do okolitého prostredia šíri rádioaktivita

NETKY.SK • 11 Júl 2019, 13:50 • 2 min
Z Nórskeho mora sa do okolitého prostredia šíri rádioaktivita

OSLO - Z vraku sovietskej jadrovej ponorky Komsomolec, ktorá sa pred 30 rokmi potopila v Nórskom mori, vedci zaznamenali únik malého množstva rádioaktivity.

slovakia

left justify in out

Inštitút pre výskum morí (IMR) však verejnosť ubezpečil, že úroveň rádioaktivity v okolí potopenej ponorky nie je až tak vysoká, aby vyvoláva dôvod na paniku. "Ľuďom, rybám ani morským živočíchom vyskytujúcim sa v okolí bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí," vyjadrila sa Hilde Elise Heldalová z IMR. 

 

img

 

Experti IMR namerali v blízkosti vraku ponorky na jadrový pohon rádioaktívne žiarenie s intenzitou približne 100 becquerelov (Bq) na liter. Priemerná úroveň rádioaktivity v Nórskom mori je pritom zhruba 0,001 Bq/l. V niekoľkých vzorkách vody odobratých z ventilačného potrubia ponorky a z jeho blízkosti boli zaznamenané oveľa vyššie hladiny rádioaktívneho cézia, než je v tomto prostredí bežné. V ďalších vzorkách sa však zvýšené hodnoty už nenašli.

 

img

 

Členovia nórsko-ruskej expedície pod vedením Heldalovej odobrali vzorky z potrubia, v ktorom zaznamenali úniky rádioaktivity už ruskí vedci v 90. rokoch a v roku 2007. Expedícia odštartovala v sobotu v nórskom prístave Tromsö a vzorky z miesta potopenia odobrali pomocou na diaľku ovládanej ponornej sondy. Pri požiari a následnom potopení ponorky K-278 Komsomolec zo 7. apríla 1989 zahynulo 42 zo 69 námorníkov na palube. Vo vraku plavidla sa stále nachádza jadrový reaktor a dve nukleárne hlavice.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies