Z múzea vo Francúzsku odcudzili medailu, udelenú laureátovi Nobelovej ceny za mier

NETKY.SK • 20 Október 2015, 09:19 • 2 min
Z múzea vo Francúzsku odcudzili medailu, udelenú laureátovi Nobelovej ceny za mier

SAINT NAZAIRE - Zlatú medailu, ktorú súčasne s Nobelovou cenou za mier udelili v roku 1926 bývalému šéfovi francúzskej diplomacie a dlhoročnému expremiérovi Aristidovi Briandovi (1862-1932), odcudzili v noci na sobotu z múzea vo francúzskom Saint Nazaire. Informovali o tom v pondelok francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

Páchateľ, ktorý prenikol do priestorov múzea, sa vlámal do vitríny a zobral z nej zlatú medailu, dobovú fotografiu a novinársky preukaz Brianda, ktorý príležitostne pracoval aj ako žurnalista. Vzhľadom na rýchlosť, ako aj precíznosť realizácie krádeže nie je vylúčené, že išlo o krádež na objednávku, ktorú z poverenia niektorého zo súkromných zberateľov uskutočnil profesionál.


Mesto vydražilo príslušnú Nobelovu cenu a s ňou spojenú medailu v roku 2008 za 12.000 eur, čo je doteraz najnižšia cena, aká bola zaplatená na aukcii za toto prestížne ocenenie.


Aristide Briand sa stal laureátom Nobelovej ceny za mier spoločne s vtedajším šéfom nemeckej diplomacie Gustavom Stresemannom. Dostali ju za svoje úsilie o francúzsko-nemecké zmierenie po prvej svetovej vojne.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies