AKTUALIZÁCIA: Boris Kollár zaplatí pokutu za záchranárov

NETKY.SK • 14 December 2021, 16:21 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Boris Kollár zaplatí pokutu za záchranárov

BRATISLAVA - Slovenskí záchranári upozornili pred parlamentom na neriešenie svojho postavenia i postavenia zdravotníkov zo strany vlády i poslancov Národnej rady (NR) SR. Pripomenuli sľuby o zvyšovaní miezd v zdravotníctve. Polícia na mieste zadržala dve osoby, ktoré sú už na slobode. Hrozí im však pokuta.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 14. decembra, 21:50

 

Záchranári sa dnes prišli "poďakovať" poslancom i vláde za "neriešenie postavenia záchranárov a všetkých zdravotníkov, najmä za nenaplnené sľuby o skokovitom zvyšovaní miezd zdravotníkov v roku 2022, ktoré mali stabilizovať personál po pandémii a vyrovnať sa okolitým krajinám". Stretnutie sa konalo popoludní pred parlamentom. Avizovali, že počas dňa budú sanitky označené čiernymi stužkami.

 

 

Prečítajte si tiež: Vláda uvoľnila opatrenia!

 

Protest Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov podporilo napríklad mimoparlamentné KDH. Upozornilo na preťaženosť zdravotníkov a vyzvalo vládu na urýchlene riešenie. Predseda KDH Milan Majerský zdôraznil, že dlhodobý zlý prístup štátu vyháňa zdravotníckych pracovníkov. "Namiesto toho, aby malo Slovensko opravu zdravotníckeho systému ako prioritu číslo jeden, zdravotníci počúvajú, že v rozpočte na nich nezostalo adekvátne miesto," podotkol.

 

 

K téme: ROZHOVOR František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov: „Pacient má takú šancu na záchranu, akú mu všetci dáme.“

 

Polícia obmedzila na osobnej slobode dve osoby, ktoré v utorok protestovali pred NR SR. Ako pre TASR uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff, dôvodom boli podozrenia zo spáchania trestného činu. Polícia ich následne eskortovala na príslušné policajné oddelenie. "Bratislavskí policajti pri dohľade na verejný poriadok v priebehu dnešného popoludnia zaznamenali zvýšený počet ľudí pred priestorom NR SR," priblížil s tým, že policajné hliadky opakovane vyzvali tieto osoby, aby sa z dôvodu vyhláseného núdzového stavu na území Slovenska nezhromažďovali.

 

Opakované výzvy však nerešpektovali. Keďže na mieste odmietli zaplatiť blokovú pokutu, nahlásia ich príslušnému Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

 

img

 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v tejto súvislosti uviedol, že nariadenia platia pre všetkých, aj pre zdravotníkov. "Platí zákaz zhromažďovania nad šesť osôb, k porušeniu tohto došlo, neuposlúchli výzvu, preto boli predvedení."

 

Možno vás zaujme: Poslanci schválili reformu nemocníc!

 

Dvoch zdravotníckych záchranárov neskôr prepustili z policajnej cely. Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) o tom večer informovala na sociálnej sieti. "Ďakujeme za všetku podporu. A hlavne ďakujeme všetkým, ktorí stále ostávate pri pacientoch," uviedla komora s tým, že stanovisko zverejní neskôr.

 

 

Lekárske odborové združenie (LOZ), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR či Slovenská lekárska komora (SLK) vyjadrili zdravotníckym záchranárom podporu. Zásah polície považujú za unáhlený a odsudzujú ho. 

 

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) v utorok vyhlásil, že zaplatí pokutu, ktorú by mali dostať záchranári. "Veľmi ma mrzí, že záchranári sem museli prísť protestovať a dať nejakým spôsobom o sebe vedieť," vyhlásil Kollár s tým, že o to viac ho mrzí, že ich predviedli na políciu. Pokutu by mali podľa jeho slov dostať 2 alebo 3 záchranári. Chce ju za nich zaplatiť ako súkromná osoba.

 

 

Politik uznal, že Slovensku chýba asi 200 záchranárov. Títo ľudia podľa neho dostávajú polovičný nástupný plat ako napríklad v Českej republike. Podľa Kollára treba mať s ich protestom empatiu. Zároveň ocenil prácu záchranárov.

 

Z politiky: Úrad verejného zdravotníctva získa údaje o pohybe občanov bez ich súhlasu




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies