Z manipulácie analýzy o PPP projektoch je obvinený bývalý šéf sekcie na MD

NETKY.SK • 29 Október 2011, 03:22 • 2 min
Z manipulácie analýzy o PPP projektoch je obvinený bývalý šéf sekcie na MD

Z manipulácie analýzy o PPP projektoch je obvinený bývalý šéf sekcie na MD

slovakia

left justify in out

img

Úrad boja proti korupcii obvinil z manipulácie analýzy, ktorá mala potvrdzovať výhodnosť PPP projektov na stavbu diaľnice D1 medzi Martinom a Prešovom, šéfa sekcie na ministerstve dopravy P.H. 
Denník Sme vo štvrtok (27.10) informoval, že obvineným by mohol byť riaditeľ sekcie PPP projektov Peter Havrila. "Obvinenie pre podvod je vznesené pre skutok, ktorý sa týkal manipulácie a pozmeňovania analýzy výhodnosti PPP projektov," informoval na dnešnej tlačovej konferencii minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Podvod sa mal stať v marci minulého roka, keď dal rezort dopravy pod vedením Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) vypracovať analýzu spoločnosti Wooden Company. Tá potvrdila, že stavať diaľnice konvenčným spôsobom je o 546 miliónov eur výhodnejšie, než stavať ich cez PPP projekty. "Generálny riaditeľ sekcie analýzu zmanipuloval tak, aby rozdiel bol len 29 miliónov eur. T.z., aby bolo porovnateľne rovnaké financovanie konvenčné a cez projekty PPP," vysvetlil Lipšic. Práve na základe takto pozmenenej analýzy vydala bývalá vláda súhlas ku koncesnej zmluve a uložila ministrovi dopravy dodatok uzavrieť. "V tomto dodatku sa SR zaviazala uhradiť zo štátneho rozpočtu spoločnosti Slovenské diaľnice za 30 rokov trvania koncesie viac ako deväť miliárd eur," dodal minister. Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) však zmluvu na stavbu diaľnice cez PPP vlani auguste zrušila.
Vyšetrovatelia v zmanipulovanej analýze zistili asi 76 zmien, ktoré boli uskutočnené na to, aby sa zvýšila cena konvečného stavania diaľnic a znížila cena stavania cez PPP projekty. 
Obvinenému P.H. hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov. Vyšetrovanie je podľa ministra Lipšica na začiatku a obvinený je stíhaný na slobode. Počas vyšetrovania sa bude zisťovať, či do procesu manipulovania s analýzou boli zapojení aj ľudia z ministerstva financií.
"O rozhodnutí, že vznesieme obvinenie, sme informovali dozorujúceho prokurátora pri predložení spisu dva týždne pred tým, ako sa stali posledné politické udalosti," vylúčil šéf Úradu boja proti korupcii Peter Kovařík politické motivácie pri vyšetrovaní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies