Z Kalifornie odštartovala raketa spoločnosti SpaceX

NETKY.SK • 18 Január 2016, 07:06 • 2 min
Z Kalifornie odštartovala raketa spoločnosti SpaceX

VANDENBERG - Z Kalifornie odštartovala dnes nosná raketa Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti SpaceX so satelitom na monitorovanie klímy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

slovakia

left justify in out

S raketou sa potom pokúsia pristáť na plošine v Tichom oceáne. Išlo by tak o druhé úspešné pristátie v priebehu jedného mesiaca.

 


Raketa nesúca 11 menších komunikačných satelitov spoločnosti OrbComm odštartovala koncom decembra zo základne na floridskom Myse Canaveral. Prvý stupeň rakety sa len o niekoľko minút nato vrátil a pristál na pevnej zemi - zhruba 10 kilometrov od miesta štartu, ako bolo plánované. Všetkých 11 družíc bolo umiestnených na stanovenú obežnú dráhu.


Kalifornská firma SpaceX tak úspešne otestovala návratový a pristávací systém Falconu, ktorý by mohol - vďaka opakovanému použitiu častí rakiet - výrazne znížiť náklady na vesmírne lety.


Predchádzajúce dva pokusy SpaceX o pristátie rakiet na plošinách plávajúcich v oceáne sa nevydarili.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies