Z Číny vlani odišiel do zahraničia rekordný objem investícií

NETKY.SK • 11 Január 2017, 11:34 • 2 min
Z Číny vlani odišiel do zahraničia rekordný objem investícií

PEKING - Z Číny vlani odišiel do zahraničia rekordný objem investícií, takmer 200 miliárd USD (189,27 miliardy eur). Vyplýva to z najnovšej štúdie prieskumných spoločností Rhodium Group a Mercator Institute.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto dokumentu najobľúbenejšou "destináciou" čínskych investorov bola vlani Európska únia (EÚ). Výsledkom je však veľká nerovnováha. Čínski investori totiž minulý rok vynaložili na akvizície v EÚ štyrikrát viac peňazí ako európski v Číne.

 

Konkrétnejšie, podľa odhadu Rhodium Group a Mercator Institute priame čínske investície v EÚ vlani vzrástli o 76 % na 35,1 miliardy eur, zatiaľ čo opačným smerom, teda z EÚ do Číny, odišli investície vo výške 7,7 miliardy eur.

 

Nárast priamych čínskych investícií v EÚ bol podľa štúdie vlani taký dramatický, že čínske vedenie muselo šliapnuť na brzdu. Vláda v Pekingu už podnikla príslušné kroky a sprísnila kontrolu, aby zabránila nelegálnym transakciám.

Autori štúdie pripisujú váhavý prístup európskych firiem k investíciám v Číne spomaľovaniu ázijskej ekonomiky a tiež prekážkam, ktoré im bránia v prístupe na tamojší trh.

 

A zároveň európski politici aj podnikatelia s nedôverou sledujú nárast čínskych investícií na starom kontinente. Jediný spôsob, ako to zmeniť, je podľa štúdie skutočný pokrok pri zavádzaní reforiem v Číne, ktoré by posilnili úlohu trhu a uľahčili zahraničným firmám vstup na čínsky trh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies