Predával spermie po celom svete, teraz má minimálne 200 detí

NETKY.SK • 4 Február 2021, 12:53 • 2 min
Predával spermie po celom svete, teraz má minimálne 200 detí

Muž z Holandska cestoval po svete a predával spermie. Povedal, že chcel pomáhať rodičom k naplneniu ich sna. Teraz má minimálne 250 detí.

slovakia

left justify in out

V roku 2015 sa stolárka Vanessa van Ewijk v Holandsku rozhodla, že chce mať dieťa.  Ak by si vybrala reprodukčnú kliniku, nezvládla by náklady. Rozhodla sa teda nájsť kandidáta cez jeden web s názvom Desire for a Child. Zaujal ju Jonathan Jacob Meijer, holandský hudobník. Podľa nej bol Meijer pekný, s modrými očami a hrivou kučeravých blond vlasov. "Hovorila som s ním cez telefón a pôsobil milo,láskavo a slušne," povedala pre New York Times. S pánom Meijerom sa dohodli na stretnutí, poskytol jej spermie za sumu 165 Eur a pokrytie cestovných nákladov. Neskôr porodila svoje prvé dieťa,dcéru.

 

img

 

Podľa Maijerových vyjadrení to malo byť údajne jeho ôsme dieťa.  V roku 2017 zatúžila po ďalšom dieťati a tak zase oslovila otca svojho prvého dieťaťa. Znova sa s ňou stretol a za podobný poplatok poskytol nádobu so svojimi spermiami. Vanesa otehotnela a porodila chlapca.

 

img

 

Spojila sa na Facebooku s ďalšou slobodnou matkou, ktorá tiež ako darcu použila pána Meijera, a jej povedala, že podľa vyšetrovania holandského ministerstva zdravotníctva, sociálnych vecí a športu v roku 2017 splodil najmenej 102 detí v Holandsku prostredníctvom mnohých kliník plodnosti. Pani Vanessa bola znepokojená, pretože  Holandsko je malá krajina, v ktorej žije 17 miliónov ľudí a obávala sa, že je nejaká pravdepodobnosť, že takto sa súrodenci, ktorí sa nepoznajú môžu stretnúť a stať s atak incestným párom, čo by pre ich spoločné deti znamenalo zvýšené rizikom dedičných chorôb.

 

img

 

Meijer nakoniec pripustil, že splodil najmenej 175 detí, a poznamenal, že by ich mohlo byť i podstatne viac. „Len pomáham ženám splniť ich najväčšie želanie,“ povedal pani van Ewijkovej. „Ako mám povedať svojim deťom, že by mohli mať 300 súrodencov,“ pýta sa Vanessa. V roku 2017 pani van Ewijk po konfrontácii s pánom Meijerom informovala holandskú nadáciu pre darcov, že má oveľa viac detí, ako pôvodne prezradil, a že daroval spermie na niekoľkých klinikách. Skupina o ňom už vedela, od iných matiek s rovnakou sťažnosťou. Nadácia čoskoro zistila, že pán Meijer v Holandsku súkromne splodil minimálne 80 detí, okrem 102, ktoré zistilo ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom 11 kliník v krajine. Vláda nariadila všetkým holandským klinikám so spermiami, aby prestali používať spermie pána Meijera.

 

img

 

Koľko detí má pán Meijer po celom svete, sa presne povedať nedá. Ale Ties van der Meer, riaditeľ Holandskej nadácie pre darcovské deti, a jeho kolegovia vypočítali, že ak by známy ukazovateľ klinického a súkromného darcovstva od pána Meijera bol akýmkoľvek indikátorom, jeho počet by sa mohol vyšplhať na niekoľko stoviek, dokonca 1 000.

 

Pán Meijer tento záver e-mailom zamietol. "Mám približne 250 detí," povedal. "Predpoklady 1 000 sú smiešne. Som sklamaný posadnutosťou číslami. Stal som sa darcom nie pre žiadne čísla, ale z lásky, aby som pomohol rodičom pri uskutočňovaní ich sna. Nechápem, ako sa niekto môže sústrediť iba na čísla a vnímať moje deti darcov ako číslo,“ uviedol, že jeho úmysly sú charitatívne a pomáhajú ľuďom, ktorí si chcú založiť rodinu.

 

img

 

„Dopyt je stále mimoriadne vysoký a počet schopných darcov je nízky,“ uviedol v e-maile pre New York Times. Toto celé znamená, že jediný darca by tak potenciálne mohol vyprodukovať stovky alebo dokonca tisíce detí po celom svete



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies