WMO varuje pred zásadnou zmenou podnebia, tohtoročná jar bola doteraz najteplejšia

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 17:43 • 2 min
WMO varuje pred zásadnou zmenou podnebia, tohtoročná jar bola doteraz najteplejšia

ŽENEVA - Svetová meteorologická organizácia (WMO) varuje pred "zásadnou zmenou", ku ktorej dochádza vo svetovom podnebí, a pred pokračujúcim otepľovaním, sprevádzaným nedávno nezvyčajne výdatnými dažďovými zrážkami v častiach USA a Európy. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

WMO upozornila na údaje, ktoré v pondelok zverejnil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Ukazujú, že tohtoročný máj bol najteplejším májom, odkedy sa robia záznamy, a že jar na severnej pologuli bola doteraz najteplejšou jarou.

 

Riaditeľ WMO pre globálnu klímu David Carlson povedal, že podľa nových údajov bolo 370 uplynulých mesiacov teplejších, ako boli dovtedajšie priemerné teploty celosvetovo. WMO uviedla, že fenomén El Niňo je možné viniť z nedávneho nárastu teplôt iba čiastočne. Osobitne teplo bolo podľa WMO v Arktíde, kde tento jav viedol k skorému nástupu topenia sa ľadu v Arktickom mori.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies