Najzaujímavejšie ulice sveta: Prevedieme vás od tej najkľukatejšej až po najslávnejšiu

NETKY.SK • 7 Február 2024, 13:30 • 2 min
Najzaujímavejšie ulice sveta: Prevedieme vás od tej najkľukatejšej až po najslávnejšiu

Od slávnej Abbey Road v Londýne, kde sa zrodila legenda Beatles, cez elegantnú Champs Elysées v Paríži, kde sa konajú dôležité udalosti, až po historickú Via Appia v Ríme, ktorá je najstaršou a najdlhšou cestou, ktorú postavili Rimania. To je len zlomok z desiatich najzaujímavejších ulíc sveta, ktoré by ste mali navštíviť aspoň raz v živote.

slovakia

left justify in out

Svet je plný fascinujúcich miest, ktoré lákajú turistov svojou históriou, kultúrou, architektúrou, alebo atmosférou. Niektoré z nich sa skrývajú v uliciach, ktoré sú výnimočné svojou krásou, originalitou, alebo významom. V tomto článku vám predstavíme desať najzaujímavejších ulíc sveta, ktoré by ste mali navštíviť aspoň raz v živote.

Pozrite sa, ktoré ulice sme vybrali a prečo si zaslúžia vašu pozornosť.

Abbey Road, Londýn

Táto ulica je považovaná za najslávnejšiu ulicu Veľkej Británie. Nachádza sa v severnom Londýne a stala sa známou vďaka najslávnejšej skupine Beatles.

V nahrávacom štúdiu na tejto ulici sa nahrali všetky ich veľké hity. Na obale posledného albumu bola odfotená práve táto ulica, ako všetci členovia skupiny idú cez prechod pre chodcov odchádzajúc zo štúdia.” by ste mohli napísať: “Práve na tejto ulici bola odfotená slávna fotografia, ktorá zdobí obal ich posledného albumu. Na nej vidíme všetkých štyroch členov skupiny, ako prechádzajú cez prechod pre chodcov, odchádzajúc zo štúdia.

Champs Elysées, Paríž

Kto z Európanov by ju nepoznal? Je to najelegantnejšia ulica sveta zakončená víťazným oblúkom. Najprestížnejší bulvár plný luxusných butikov a drahých značiek nielen v samotnom Paríži, ale v celej Európe. Kaviarničky a kiná dávajú mnohým ľuďom pocítiť, že sú súčasťou niečoho výnimočného.

Champs Elysées je tiež miestom, kde sa konajú dôležité udalosti, ako napríklad vojenská prehliadka na Deň Bastily, alebo príchod cyklistov na Tour de France.

La Rambla, Barcelona

Barcelona je hlavným mestom Katalánska, regiónu na severovýchode Španielska, kde to pulzuje životom. Mesto je preslávené Gaudího architektúrou a jedným z najlepších futbalových tímov sveta. Turistov takisto fascinuje slávna ulica La Rambla. Bulvár spojuje Plaça de Catalunya a Monument a Colom, obrovský pamätník na počesť španielskeho objaviteľa Kryštofa Kolumba.

Vždy je tu na čo sa dívať, ulica je plná najrôznejších malých obchodíkov, prekrásnych stánkov s kvetinami a zábavných pouličných umelcov. Podľa návštevníkov je to miesto s nezabudnuteľnou atmosférou uprostred srdca ohromujúceho Katalánska.

Piata Avenue, New York

Piata Avenue v New Yorku je jednou z najobľúbenejších nákupných ulíc na svete. Motto tejto ulice môže znieť trochu konzumne: “nakupuj, čo ti sily stačia”. Kúpiť sa tu dá prakticky čokoľvek, takže každý si tu príde na svoje. Bergdorf-Goodman, Louis Vuitton, Prada, Gucci a Versace ponúkajú najluxusnejšie tovar pre mužov i pre ženy.

Okrem nich sú tu ale aj Bergdorf men, Brooks Brothers, a dokonca aj slávny Apple Store. Ulica sa ťahá od námestia Washington Square po 143. ulicu. 

Via Appia, Rím

Via Appia je najstaršou a najdlhšou cestou, ktorú postavili Rimania.

Via Appia v Ríme patrí medzi skvosty historickej architektúry. Vznikla v roku 312 pred n.l., aby spojila Rím s mestom Brindisi na juhovýchodnom pobreží Talianska. Najvýraznejším atribútom cesty sú náhrobníky a hrobky, ktoré ju lemujú, pozostatok typicky rímskeho spôsobu pohrebávania. Najpôsobivejšia je hrob Cecílie Metelly, manželky jedného z generálov Júlia Cézara.

Žiadny turista by si v Ríme nemal nechať ujsť túto “prechádzku minulosťou”. A zo všetkého najviac Via Appia poteší toho, kto miluje históriu a architektonické pamiatky.

Lombard Street, San Francisco

Je známa a slávna vďaka tomu, že je asi jednou z najkľukatejších ulíc na svete. San Francisco je známe vďaka strmým uliciam a Lombard Street bola takto upravená práve kvôli strmému svahu. Ulica má osem zákrut, ktoré znižujú rýchlosť áut a zvyšujú bezpečnosť. Okrem toho je ulica vyzdobená kvetinovými záhonmi, ktoré dodávajú jej šarm.

Lombard Street je jednou z najfotografovanejších a najnavštevovanejších atrakcií v San Franciscu.

Wall Street, New York

Takisto veľmi známa ulica asi každému človeku vďaka filmovým plátnam. Srdce to financií a newyorská burza cenných papierov založená v 1817.

Je symbolom amerického veľkého biznisu a obchodovania na burze. Na ulici sa nachádza aj slávny bronzový socha býka, ktorý predstavuje rast a prosperitu. Wall Street je miestom, kde sa rozhoduje o osude svetovej ekonomiky.

Wall Street sa stala miestom protestov a kritiky proti nerovnosti a korupcii.

Passeig de Sant Joan, Barcelona

Mnohé ulice v Barcelone pretendujú na titulu najzaujímavejších, ale túto vyzdvihuje to, že preseka až štyri prepoznateľné štvrte.

Severný koniec ulice obsahuje niektoré tradičnejšie kaviarne a obchody, ale južný je predsa len trochu moderný. Tu sú inovatívne reštaurácie, hromada striparníc a veľa priestoru pre prechádzku.

Las Vegas Strip, Las Vegas

Táto je snáď najznámejšou ulicou na svete. Aj ten, kto tam nebol, ju pozná z televízie a kín. Je to živé miesto so svojím typickým charakterom, ktorý nájdete len v Las Vegas. Je to miesto kasín, kín, pre niekoho romantiky a hlavne veľkých peňazí. Na tejto asi 7,5 km dlhej ceste nájdete najväčšie a najluxusnejšie hotelové a kasínové komplexy na svete, ako napríklad Bellagio, Caesars Palace, The Venetian, MGM Grand a mnohé ďalšie.

Zdroje:

 

https://www.kamzakrasou.sk/cestovanie/pobyty-a-vylety/najznamejsie-ulice-sveta/211

https://www.tourism-review.cz/10-nejoblibenejsich-ulic-sveta-news2464

https://nova.rs/magazin/putovanja/izabrane-najzanimljivije-ulice-na-svetu/

https://zajimavaevropa.cz/ze-sveta/rekordy-ulic-ktera-je-nejsirsi-nejstrmejsi-nebo-nejklikatejsi/

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: denofgeek.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies