WHO sprísňuje limity pre znečistenie ovzdušia. Chce zachrániť milióny životov!

NETKY.SK • 22 September 2021, 21:26 • 2 min
WHO sprísňuje limity pre znečistenie ovzdušia. Chce zachrániť milióny životov!

ŽENEVA - Podľa organizácie má znečistený vzduch na ľudí podobné dopady ako fajčenie alebo nezdravá strava. Nové smernice sa týkajú šiestich látok a vychádzajú z ostatných výskumov kvality ovzdušia.

slovakia

left justify in out

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu sprísnila normy pre kvalitu vzduchu, pričom oznámila, že znečistenie ovzdušia ročne spôsobuje 7 miliónov predčasných úmrtí a je jednou z najväčších environmentálnych hrozieb pre ľudské zdravie. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Znečistenie ovzdušia je hrozbou pre zdravie všade vo svete, najviac však postihuje ľudí v chudobnejších krajinách, pripomenul šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

img

 

Z analýzy WHO vyplýva, že znečistené ovzdušie škodí v podobnej miere ako fajčenie či nezdravá strava"WHO vo svojich smerniciach o ovzduší upravila takmer všetky maximálne hodnoty smerom nadol a varuje, že prekročenie týchto nových úrovní predstavuje výrazné riziko pre zdravie," píšu vo vyhlásení WHO s tým, že dodržiavanie nových limitov "môže zachrániť milióny životov".

 

Prečítajte si tiežVedci naučili kravy močiť do toalety. Majú s nimi veľké plány!

 

Smernice WHO používajú vlády ako referenciu pre svoje právne záväzné normy. WHO vydala smernice o kvalite ovzdušia naposledy v roku 2005, čo výrazne ovplyvnilo legislatívu v krajinách po celom svete, pripomína AFP.

 

Nové výskumy 

 

Z rozsiahleho výskumu, ktorý odvtedy vedci vykonali, však vyplýva, že znečisťujúce látky v ovzduší škodia zdraviu už pri nižších koncentráciách, než pôvodne predpokladali. "Zhromaždené dôkazy stačia na to, aby sa na ich základe prijali opatrenia na zníženie expozície obyvateľstva voči látkam znečisťujúcim ovzdušie, a to nielen v konkrétnych krajinách alebo regiónoch, ale aj v globálnom meradle," priblížil tento zdravotnícky orgán Organizácie Spojených národov (OSN).

 

Možno vás zaujme: Exmanažéri firmy VW sa postavili pred súd. Dôvodom je nelegálny softvér v autách

 

Nové usmernenia WHO odporúčajú maximálne koncentrácie v ovzduší pre 6 znečisťujúcich látok vrátane ozónu, oxidu dusičitého, oxidu siričitého a oxidu uhoľnatého. Ďalšie 2 sú PM10 a PM2,5 - častice s priemerom rovným alebo menším ako 10 mikrometrov, respektíve 2,5 mikrometra, ktoré sa dokážu dostať hlboko do pľúc.

 

Najnovší výskum však naznačuje, že častice PM2,5 sa dostávajú až do krvného obehu, a tak môžu spôsobiť okrem respiračných tiež kardiovaskulárne problémy a ovplyvniť aj stav iných orgánov. Maximálnu odporúčanú hladinu PM2,5 preto WHO znížila až o 50 percent.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona