Weidmann varuje pred protekcionizmom a dereguláciou finančných trhov

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 16:35 • 2 min
Weidmann varuje pred protekcionizmom a dereguláciou finančných trhov

FRANKFURT NAD MOHANOM - Veľké ekonomiky nesmú ustúpiť od princípov otvoreného trhu a cezhraničného obchodu, a to najmä v súčasnej situácii, keď sa stupňujú ochranárske tendencie. Povedal to dnes člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Jens Weidmann.

slovakia

left justify in out

"Otvorené trhy a ekonomický systém založený na hospodárskej súťaži sú piliermi, od ktorých závisí prosperita našich ekonomík," povedal Weidmann na konferencii IIF G20 vo Frankfurte nad Mohanom. Ako dodal, po finančnej kríze z rokov 2008/2009 a následnej recesii boli vedúce ekonomiky schopné svoju situáciu zlepšiť najmä vďaka tomu, že odmietli protekcionizmus a opäť sa rozhodli pre otvorenú, globálnu ekonomiku.

 

Vyhlásenie Weidmanna, ktorý je zároveň šéfom nemeckej centrálnej banky, prichádza v období, keď politikov a ekonómov po celom svete znepokojujú postoje nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý uprednostňuje ochranárske praktiky, obchodné bariéry a dereguláciu finančných trhov. Tieto postoje pritom získavajú na popularite aj v mnohých európskych krajinách. Podľa Weidmanna sú však obchodné bariéry veľmi zlým riešením.

 

Zároveň dal najavo obavy z čoraz častejších požiadaviek na dereguláciu finančných trhov. "Deregulácia v snahe podporiť ekonomiku sa môže v budúcnosti vypomstiť. Nedávna finančná kríza jasne demonštrovala, že v prípade akejkoľvek krízy môžu nedostatočne regulované finančné trhy ekonomiku vážne poškodiť," dodal.

 

O týchto témach by sa malo diskutovať aj v najbližších dňoch v nemeckom kúpeľnom meste Baden-Baden, kde sa uskutoční summit ministrov financií a šéfov centrálnych bánk skupiny G20. Summit je naplánovaný na piatok a sobotu 17. a 18. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies