Vznikne metodická pomôcka pre výučbu detí o zločinoch komunizmu

NETKY.SK • 14 September 2018, 15:28 • 2 min
Vznikne metodická pomôcka pre výučbu detí o zločinoch komunizmu

BRATISLAVA - Zástupcovia Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ) sa dohodli s organizáciou Politickí väzni Zväz protikomunistického odboja (PV ZPKO) na vytvorení spoločnej pracovnej skupiny pre prípravu metodického listu pre učiteľov základných škôl o obetiach komunistického režimu v rokoch 1948 až 1989 ako forme národného protikomunistického odboja.

slovakia

left justify in out

Dohoda vyplynula z rokovania riaditeľa ŠPÚ Ľudovíta Hajduka s predsedom PV ZPKO Jánom Liteckým Švedom a podpredsedom PV ZPKO Rafaelom Rafajom. Metodologický list by mohol dočasne aspoň čiastočne nahradiť úlohu múzea zločinov komunizmu, ktoré zatiaľ na Slovensku chýba, informovala ďalej Andrea Galovičová, odborná asistentka riaditeľa ŠPÚ.

 

"ŠPÚ podporuje alternatívne vyučovacie metódy, pokiaľ splnia požadované atribúty kvality. Podobne ako v iných prípadoch sme sa zatiaľ dohodli na vypracovaní metodického materiálu pre základné školy vychádzajúcom z dobových faktov rokov 1948 – 1989 v Československej socialistickej republike. Vďaka tejto pomôcke sa budú môcť učitelia aj žiaci lepšie zorientovať v našich dejinách, ktoré negatívne ovplyvnili a poznačili osudy mnohých jedincov, rodín i celej spoločnosti ," uviedol riaditeľ ŠPÚ Ľudovít Hajduk.

 

Metodický materiál má do formálneho učiva vniesť moment zážitkovosti. Bude obsahovať nielen zoznam obetí komunistického režimu, ale aj mapu s pamätníkmi a pietnymi miestami vhodnými na exkurzie žiakov pri výročiach a pietnych spomienkach. Postavený bude striktne na overených historických faktoch a presnosti významu pojmov.

 

Ambíciou ŠPÚ a PV ZPKO je zostaviť kolektív tvorcov metodického listu v spolupráci s Ústavom pamäti národa, odborníkmi z vysokých škôl a renomovanými didaktikmi. Metodický list pred zverejnením na Metodickom portáli ŠPÚ predstavia na odbornom seminári v Bratislave.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies