Využime potenciál Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii, vyzval štátny tajomník Rastislav Chovanec po stretnutí s britským veľvyslancom

NETKY.SK • 16 Február 2024, 13:15 • 2 min
Využime potenciál Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii, vyzval štátny tajomník Rastislav Chovanec po stretnutí s britským veľvyslancom

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec prijal 15. februára 2024 na rezorte diplomacie Nigela Bakera, veľvyslanca Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku. Témou stretnutia boli slovensko-britské vzťahy s dôrazom na ich ekonomický rozmer a taktiež situácia na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia Slovenska i Spojeného kráľovstva vyjadrili záujem posilniť a rozvíjať hospodársku spoluprácu. Za významnú oblasť označili podporu investovania malých a stredných britských firiem na Slovensku s cieľom etablovať sa v Európskej únii a rovnako záujem pomôcť slovenským spoločnostiam presadiť sa na britskom trhu.

„V Spojenom kráľovstve je mimoriadne silná komunita študentov a žije tam viac ako 160-tisíc Slovákov. Ich skúsenosti, kontakty a väzby môžeme zužitkovať pri hľadaní nových príležitostí na investovanie. Využime tento potenciál na presadenie ekonomických záujmov Slovenskej republiky,“ vyzval Rastislav Chovanec.

Veľvyslanec Nigel Baker zároveň zdôraznil, že Slovensko má medzi britskými spoločnosťami dobré meno. Štátneho tajomníka tiež oboznámil s novým pohľadom Spojeného kráľovstva na rozvojovú spoluprácu, ktorá sa, ako uviedol veľvyslanec, musí adaptovať na nové výzvy. Rastislav Chovanec v tejto súvislosti pripomenul aktuálny proces prípravy strednodobej Stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2025-2030.

Pri téme pomoci Ukrajine na jej obnove po skončení konfliktu R. Chovanec upozornil na benefity geografickej polohy SR. „Tá môže pri budúcej rekonštrukcii nášho suseda zohrať zásadnú rolu. Rozhodne by sme sa mali zamerať aj na komunikáciu s u nás žijúcimi občanmi z Ukrajiny, ktorých skúsenosti a znalosti môžeme v budúcnosti využiť pri príprave rekonštrukčných projektov. Slovensko by mohlo slúžiť tiež ako centrum na prípravu podpornej dokumentácie pre investície na Ukrajine,“ doplnil Rastislav Chovanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies