Ostrov dlhovekých ľudí, obrovkých pláží, ale aj tisícky amerických vojakok: Japonská Okinawa je oddeleným svetom

NETKY.SK • 29 Október 2023, 15:00 • 2 min
Ostrov dlhovekých ľudí, obrovkých pláží, ale aj tisícky amerických vojakok: Japonská Okinawa je oddeleným svetom

Najjužnejšia japonská prefektúra Okinawa je reťazou ostrovov s vlastnou históriou ako nezávislé kráľovstvo a výrazne subtropickým podnebím, ako aj rodiskom karate.

slovakia

left justify in out

Pri tradičných dovolenkových destináciach sa často neskloňuje japonská prefektúra Okinawa. Je však skrytým dovolenkovým rajom s unikátnymi pamiatkami, známy dlhovekosťou miestnych. 

Pozostáva zo 160 ostrovov, pričom 49 z nich je obývaných. Názov prefektúry znamená v preklade ,,reťaz na otvorenom mori“. Dovolenkový raj s modrým morom však nie je len o relaxe. Vedci už dlhšie skúmajú obyvateľov ostrova, keďže sú známi pre svoju neprirodzenú dlhovekosť oproti zvyšku sveta. 

Najjužnejšia japonská prefektúra Okinawa je reťazou ostrovov s vlastnou históriou ako nezávislé kráľovstvo a výrazne subtropickým podnebím, ako aj rodiskom karate.

Na Okinawe nájdete zrúcaniny a obnovené hrady kráľov Ryukyu a navštívte nádherné pláže a pobrežia s úžasným množstvom koralov a podmorského života. Venujú sa pozorovaniu veľrýb. Vidieť môžete preteky dračích lodí, vzácnu flóru a faunu a ostrovné myslenie, vďaka ktorému zabudnete na hodiny a nasledujete slnko.

Svetoznáma dlhovekosť

Ostrovy Okinawa sú jednou zo svetových „modrých zón“, oblastí, kde má populácia oveľa vyššiu dĺžku života, ako je celosvetový priemer.

Existuje mnoho faktorov, o ktorých sa predpokladá, že podporujú dlhovekosť Okinawčanov; najmä subtropické morské podnebie ostrovov, ktoré je teplé a stabilné po celý rok.

Jeho rozmanité prostredie, od krásnych morí po svieže lesy, kamenisté krasy a iné prírodné prvky; zdravé stravovacie návyky a myslenie zrodené z ostrovnej kultúry.

Vojenská základňa

Prefektúra Okinawa hostí 32 amerických vojenských zariadení vrátane jedného spoločného zariadenia USFJ-JSDF. Populácia USA na Okinawe sa blíži k 80-tisícom.

Takmer 30-tisíc je aktívnych vojakov zo všetkých štyroch zložiek ozbrojených síl. Vojenskú komunitu tu tvorí tisícštyristo civilistov ministerstva obrany, 700 učiteľov a zamestnancov škôl závislých na ministerstve obrany a takmer 25-tisíc rodinných príslušníkov USA.

Americké námorníctvo aj lode amerického obchodného námorníctva z druhej svetovej vojny vykladajú obrovské množstvá nákladu a paliva potrebného na vybudovanie a prevádzku základní Okinawa.

Japonská vláda sa rozhodla presťahovať americkú základňu Futenma z husto obývanej oblasti do rybárskej zátoky Henoko. Miestni ale s výstavbou nesúhlasia a radšej by videli amerických vojakov z ostrova nadobro odchádzať.

Ich spolužitie vyvoláva v spoločnosti dlhodobé napätie. Pre USA má základňa strategický význam, navyše Američania garantujú japonskú bezpečnosť. Očakáva sa preto, že pre Tokio nebude referendum záväzné. Práce na výstavbe novej základne sa už aj tak začali.

Ľudia z Okinawy

Obyvatelia mali tradične úzko späté rodinné životy a tešili sa z blízkych osobných priateľstiev. Vidia sa ako zviazaní svojim domovským ostrovom a najmä medzi staršími ľuďmi sa budú vždy považovať za prvé z Okinawy a za druhé z Japonska. 

Patria medzi ľudí s najdlhším životom na svete. Ryukuyanovia sú známi ako mierumilovní ľudia a umenie a hudbu vždy považovali za čestnejšie ako bojové schopnosti.

Zdroje:

https://visitokinawajapan.com/discover/food-and-longevity/okinawan-longevity/

https://www.evaair.sk/blog/2019/10-dovodov-preco-navstivit-okinawu

https://www.japan.travel/en/destinations/okinawa/okinawa/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Audley travel
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies