Výstup na ikonický austrálsky vrch Uluru bude od roku 2019 zakázaný

NETKY.SK • 1 November 2017, 09:13 • 2 min
Výstup na ikonický austrálsky vrch Uluru bude od roku 2019 zakázaný

SYDNEY - Výstup na vrch Uluru, známy tiež pod názvom Ayers Rock, bude od roku 2019 zakázaný vzhľadom na jeho duchovný význam pre miestnu aborigénsku komunitu Ananguov.

slovakia

left justify in out

Tento pieskovcový monolit ležiaci v Severnom teritóriu je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a je súčasťou národného parku Uluru-Kata Tjuta. Jeho vek sa odhaduje na pol miliardy rokov.

 

Vedenie parku, pozostávajúce najmä z aborigénskych tradičných vlastníkov daného územia, sa "jednomyseľne zhodlo na uzatvorení lokality pre lezecké aktivity," uvádza sa vo vyhlásení manažmentu národného parku.

 

Opatrenie bolo odsúhlasené po konzultácii s miestnym ľudom Ananguov, žijúcim v okolí tejto solitérnej hory už najmenej 30-tisíc rokov. Domorodci návrh na zákaz výstupov na Uluru podporili drvivou väčšinou. "Ide o mimoriadne význačné miesto, nie je to žiadne ihrisko," uviedol predseda vedenia parku Sammy Wilson.

 

Uluru vyčnieva nad okolitou rovinatou krajinou o takmer 350 metrov a je jedným z najobľúbenejších turistických cieľov v celej Austrálii. K červenkastému vrchu každoročne zavíta viac než 250-tisíc návštevníkov. Na hornú plošinu hory však pre náročnosť a nebezpečenstvo pádu vystúpi len 16 percent z nich. Úrady evidujú najmenej 36 osôb, ktoré pri pokuse zdolať strmý svah hory zahynuli. Posledný takýto prípad je z roku 2010.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies