Lukašenko nariadil armáde plnú bojovú pohotovosť

NETKY.SK • 22 August 2020, 17:27 • 2 min
Lukašenko nariadil armáde plnú bojovú pohotovosť

MINSK - Alexander Lukašenko uviedol, že v súvislosti s činnosťou jednotiek NATO nariadil plnú bojovú pripravenosť všetkým silám armády.

slovakia

left justify in out

NATO pri hraniciach

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko na sobotnej schôdzi oznámil, že nariadil armáde plnú bojovú pripravenosť.  „V bezprostrednom susedstve našich hraníc na území Poľska a Litvy vidíme vážny pohyb vojsk NATO," uviedol.

 

img

 

Lukašenko tiež dodal, že západné krajiny poskytujú bieloruskej opozícii vojenskú podporu. Dôkazom toho je pohyb vojsk NATO na bieloruských hraniciach.

 

Aliancia popiera Lukašenkove slová

Litovský prezident Gitanas Nauseda označil Lukašenkove vyhlásenia za neopodstatnené. „Bieloruské orgány sa za každú cenu snažia odvrátiť pozornosť od vnútorných problémov pomocou vyhlásení o imaginárnej vonkajšej hrozbe, pre ktorú neexistujú dôvody," uviedol Nauseda. Litva hraničí s Bieloruskom a je členom NATO.

 

img

 

Samotná Severoatlantická aliancia tiež niekoľkokrát poprela Lukašenkove vyhlásenia. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ubezpečil, že aliancia nepredstavuje hrozbu pre Bielorusko a nezväčšuje vojenské sily v regióne.

 

Protesty v Bielorusku

9. augusta sa v Bielorusku konali prezidentské voľby. V nich zvíťazil Aleksander Lukašenko, podľa Ústrednej volebnej komisie získal 80 percent hlasov. Vládne v krajine od roku 1994 a nové prezidentské obdobie bude pre neho už šieste.

 

 

Lukašenkovi súperi odmietli uznať výsledky týchto volieb. Po ich zverejnení v Bielorusku okamžite vypukli pouličné protesty, voči ktorým zasiahli bezpečnostné zložky s nebývalou brutalitou. K dispozícii sú informácie o dvoch obetiach, tisíckach zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.

 

Demonštranti sa domnievajú, že výsledky volieb boli sfalšované a požadujú usporiadanie nových prezidentských volieb v krajine. Protesty a štrajky v Bielorusku pokračujú takmer dva týždne. Európska únia bieloruské voľby označila za neslobodné a nespravodlivé.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies