Aliancia obchodných reťazcov je za prehodnotenie seniorských hodín

NETKY.SK • 8 December 2020, 14:26 • 2 min
Aliancia obchodných reťazcov je za prehodnotenie seniorských hodín

BRATISLAVA - Obchodníci žiadajú upraviť, alebo zrušiť hodiny pre seniorov.

slovakia

left justify in out

Vyhradené nákupné hodiny pre seniorov od pondelka do piatka v čase od 9-tej do 11-tej v potravinách a drogériách, platia na Slovensku nanovo od polovice októbra. 
 

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) sa ozvala ihneď po ich opätovnom zavedení, považujúc ich za kontraproduktívne a to i na základe dát, podľa ktorých nákupy v drogérii počas týchto hodín tvoria len 2 % z denných tržieb a medziročný prepad z tržieb je v týchto hodinách až 80 %.  

 

Podobné je to i v potravinách, keďže prevažná väčšina seniorov stanovený čas nevyužíva a nakupuje počas celého dňa.   

 

Aliancia varuje pred zhoršením  

 

Podľa predsedu Aliancie Martina Krajčoviča, v období pred a počas vianočných sviatkov, sa situácia môže výrazne zhoršiť.   

 

Ponechanie seniorských hodín aj v tomto období spôsobí, že zvyšné otváracie hodiny budú pre ostatných nakupujúcich nedostatočné. 
 

Čo môže predstavovať nielen zvýšené epidemiologické riziko, ale i bezpečnostné, keďže ľudia čakajúci v dlhých radoch sa nakoniec nemusia do obchodu ani dostať.   

 

Návrhy Aliancie  

 

Aliancia preto navrhuje s okamžitou platnosťou, hodiny skrátiť na čas medzi 9:00 a 10:00 . Prípadne ponechať čas medzi 9:00 a 11:00 hodinou, ale len v pondelok, v stredu a v piatok.   

 

 V termínoch od 21. decembra do 24. decembra a od 30. decembra do 31. decembra seniorské hodiny úplne zrušiť.    

 

Keďže pre obchody stále trvá povinnosť dodržiavať stanovený limit 15 metrov štvorcových z predajnej plochy na zákazníka, považuje SAMO zrušenie, či obmedzenie hodín pre seniorov, za jediné možné riešenie. 

 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies