Vyššie platby pre letecké záchranky sú podľa Čisláka primerané

NETKY.SK • 26 Október 2015, 18:40 • 2 min
Vyššie platby pre letecké záchranky sú podľa Čisláka primerané

BRATISLAVA - Vyššie platby pre letecké záchranky sú podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) primerané. Súčasné ceny už podľa neho nepokrývajú oprávnené náklady prevádzkovateľa, a to sa môže odraziť na kvalite poskytovaných služieb.

slovakia

left justify in out

"Veď tu môže ísť aj o ohrozenie života pacienta," povedal dnes na rokovaní parlamentného zdravotníckeho výboru. Jeho členom predložil po verejnej kritike ekonomickú analýzu ročných platieb pre letecké záchranky, ktorú vzali na vedomie.

 

Na Slovensku v súčasnosti funguje sedem leteckých záchraniek, všetky prevádzkuje spoločnosť AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE). Čislák poukázal, že v rokoch 2013 a 2014 sa ATE dostala do straty vyššej ako milión eur. Ceny pre letecké záchranky sa podľa rezortu nemenili od roku 2005, pre pozemné sa odvtedy menili asi sedemkrát. ATE posielala žiadosti o zvýšenie financovania leteckých záchraniek ministerstvu zdravotníctva aj zdravotným poisťovniam od roku 2007.

 

S kritikou prišlo začiatkom októbra opozičné KDH. Člen výboru a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) na výbore povedal, že nespochybňuje potrebu vyšších platieb, ale čas, kedy k tomu dochádza. "Tender na leteckých záchranárov na obdobie šiestich rokov prebehol v roku 2013. To sa predtým o takomto probléme medzi leteckými záchranármi nevedelo?" pýtal sa.

 

Aj podľa nezaradeného poslanca Viliama Novotného malo ministerstvo urobiť takúto kalkuláciu oprávnených nákladov pred dvoma rokmi. Možno by sa potom prihlásili ešte ďalší uchádzači. "Povedal by som k tomu aj viac, no analýzu sme dostali na stôl pred pár minútami," upozornil Novotný. Analýza mala vyše 6O strán.

 

Rezort chce zvýšiť mesačnú platbu pre vrtuľníkovú záchrannú službu z 56.429 eur na 90.288 eur. O niekoľko eur má vzrásť aj cena dopravy, za letovú minútu má byť po novom pevná cena 37,5 eura. Vyplýva to z návrhu zmeny opatrenia o cenách v zdravotníctve.

 

"Poskytovateľ je pri súčasnom financovaní vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) nútený pristúpiť k uplatneniu optimalizačných a úsporných opatrení, čo vedie k odsúvaniu potrebných nákladov na obnovu a investovanie do vybavenia ambulancie VZZS a potrebnej obnovy letového parku," upozornil rezort.

 

Vyššie platby pre letecké záchranky sa nepozdávajú súkromným poisťovniam. Zdravotná poisťovňa Dôvera a Union zdravotná poisťovňa kritizujú aj tohtoročný termín navýšenia. Na tento účel podľa nich nie sú zo štátneho rozpočtu uvoľnené žiadne dodatočné zdroje do verejného zdravotného poistenia. Pokiaľ sa od návrhu neupustí, odporúčajú termín zvýšenia presunúť na budúci rok. Podľa ministerstva zdravotníctva je však v systéme peňazí dosť, keďže zdroje rastú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies