Výsledky parlamentných volieb v Tunisku potvrdili porážku islamistov

NETKY.SK • 30 Október 2014, 06:49 • 2 min
Výsledky parlamentných volieb v Tunisku potvrdili porážku islamistov

TUNIS - Sekulárna strana Tuniská výzva (Nidáa Túnis) sa stala víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Tunisku. Porazila tak popredné islamistické zoskupenie - Stranu obnovy (an-Nahda), ktoré politike v tejto severoafrickej krajine dominuje od povstania v roku 2011.

slovakia

left justify in out

Podľa výsledkov, ktoré v noci nadnes zverejnila volebná komisia, získala Tuniská výzva 85 z 217 parlamentných kresiel. Stranu obnovy bude v novom zákonodarnom zbore zastupovať 69 poslancov, Slobodný vlastenecký zväz (UPL) obsadí 16 miest a ľavicová koalícia Ľudový front o jedno menej. 
      

Tieto výsledky potvrdili predpoklady, že žiadna strana nezíska absolútnu väčšinu kresiel. V takomto prípade strana, ktorá dostane najväčší počet hlasov, ale nemá absolútnu väčšinu, má mandát vytvoriť koaličnú vládu. Len niekoľko hodín po zatvorení volebných miestností Strana obnovy uznala svoju porážku. Politici nečakali na vyhlásenie oficiálnych výsledkov a rokovania o zostavení novej vlády začali takmer okamžite po voľbách.
      

Tuniské médiá predpokladajú, že v krajine vznikne veľká koalícia. Obyvatelia Tuniska dúfajú, že parlamentné a prezidentské voľby, ktoré budú 23. novembra, prinesú ich krajine vytúženú stabilitu po takmer štyroch rokoch od revolúcie z januára 2011, ktorá zosadila dlhoročnú hlavu štátu Zína Ábidína bin Alího.
      

Prvé voľby, ktoré sa konali ešte ten istý rok, vyhrala Strana obnovy a vládla v koalícii až do začiatku tohto roka, kedy počas politickej krízy uvoľnila cestu úradníckej vláde. An-Nahda bola obviňovaná zo snáh o islamizáciu tradične sekulárnej tuniskej spoločnosti. Nidáa Túnis združuje politikov ľavého a pravého stredu, medzi ktorými sú odporcovia i bývalí pohlavári režimu zvrhnutého prezidenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies