V Španielsku sa v dôsledku klimatických zmien predlžujú letá a rastie teplota

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 15:06 • 2 min
V Španielsku sa v dôsledku klimatických zmien predlžujú letá a rastie teplota

MADRID - V dôsledku klimatických zmien zažíva v Španielsku 32 miliónov ľudí, čo sú približne dve tretiny celkovej populácie tejto juhoeurópskej krajiny, nárast teploty, dlhšie letá a čoraz častejšie i tropické noci. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na Španielsku meteorologickú agentúru (AEMET).

slovakia

left justify in out

Jej predstavitelia v utorok uviedli, že údaje zozbierané za štyri desaťročia poukazujú na to, že polosuchá klíma, ktorá v minulosti prevládala len v južnom Španielsku a v povodí niektorých riek, sa rozšírila na viac ako 30-tisíc štvorcových kilometrov, čo zodpovedá šiestim percentám rozlohy krajiny.

 

 

Hovorca agentúry AEMET Ruben del Campo informoval, že leto sa v Španielsku predĺžilo v priemere o deväť dní; v porovnaní so začiatkom 80. rokov trvá dlhšie o päť týždňov.

 

 

Údaje o klimatických zmenách, ktoré nameralo 58 observatórií, sprístupní AEMET verejnosti v apríli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies