Výskyt astmy sa zvyšuje v SR i vo svete, liečba dáva ľuďom možnosť aktívne žiť

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 17:35 • 2 min
Výskyt astmy sa zvyšuje v SR i vo svete, liečba dáva ľuďom možnosť aktívne žiť

BRATISLAVA - Napriek rozšírenej zdravotnej starostlivosti a novým liečebným postupom patrí astma stále k najrozšírenejším a najbežnejším chronickým ochoreniam.

slovakia

left justify in out

Na celom svete astma postihuje viac ako 300 miliónov ľudí, na Slovensku týmto ochorením trpí vyše 100.000 pacientov. Konštatovali to dnes odborníci na stretnutí s novinármi pri príležitosti Svetového dňa astmy, ktorým je prvý májový utorok (tentoraz 5. máj), ale i celého mesiaca máj, keď sa vo svete konajú podujatia na zvyšovanie povedomia o tomto ochorení, jeho prevencii a liečbe.
     

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre odbor pneumológia a ftizeológia Marta Hájková konštatovala, že kým teraz trpí astmou vo svete spomínaných asi 300 miliónov ľudí, predpokladá sa, že do roku 2025 sa ich počet zvýši na 400 miliónov, stúpne teda zo 45 percent na 59 percent. "Dôvodom sú jednak zvýšené predispozície alergických reakcií, ale i stále narastajúca urbanizácia po celom svete. Najviac pacientov s astmou v súčasnosti žije v Severnej a Južnej Amerike, v Austrálii či vo Veľkej Británii. Nárast počtu ľudí s astmou sa však predpokladá i v regióne strednej a východnej Európy a Ruska, najmä kvôli sťahovaniu obyvateľstva do miest a nárastu spotreby cigariet," uviedla Hájková.
     

Hlavný odborník MZ SR pre odbor klinická imunológia a alergológia Peter Pružinec uviedol, že spúšťačom astmy môže byť niekoľko predispozičných faktorov. Okrem dedičnosti sú to rôzne alergie, ktorých výskyt sa takisto zvyšuje, či respiračné infekcie, vystavenie organizmu dráždivým látkam v pracovnom prostredí, znečistené ovzdušie, ale i telesná námaha.
     

Astma je chronické ochorenie pľúc, ktoré spôsobuje problémy s dýchaním. Najznámejšie klinické príznaky astmy sú dýchavica, kašeľ, pískanie na prieduškách pri vydychovaní a pocit tlaku na hrudníku. Dostupnosť farmakologickej liečby však v dnešnej dobe prináša pacientom rýchlu úľavu a veľkú šancu na plnohodnotný život s astmou. K dispozícii sú stále účinnejšie lieky, ktoré majú pohodlné dávkovanie iba jedenkrát denne. Je možné obmedziť aj dýchavičnosť či iné príznaky ochorenia. Osvedčuje sa kombinácia inhalačných preparátov do dýchacích ciest, protizápalová liečba kortikoidmi s dlhodobo pôsobiacimi liekmi. Inhalačné lieky vyžadujú minimum času, len 15 sekúnd denne. Liečba je nenáročná aj pre deti.
     

Dôkazom toho, že astma nemusí byť obmedzujúcim faktorom ani v športe, sú aj úspešní slovenskí športovci s týmto ochorením - Zuzana Štefečeková, športová strelkyňa a úspešná olympionička, ako aj atlét a bežec Jozef Repčík. Obaja na stretnutí s novinármi priblížili svoje skúsenosti s ochorením a športom.
     

MUDr. Katarína Bergendiová - klinický imunológ a alergológ, ktorá je lekárkou oboch spomenutých športovcov, zdôraznila nutnosť zodpovedného prístupu k ochoreniu a liečbe. Konštatovala, že pre astmatikov je veľmi nevhodným športom potápanie alebo šport vo veľmi chladnom vysokohorskom prostredí. Ostatné športy sú vhodné. V minulosti sa u detí s týmto ochorením neodporúčal pohyb, ale zastáva názor, že správna fyzická aktivita je veľmi potrebná aj pri astme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies