Protivládne demonštrácie na Kube majú prvú obeť! Protesty sa nezaobišli bez násilností a zatýkania

NETKY.SK • 14 Júl 2021, 09:50 • 2 min
Protivládne demonštrácie na Kube majú prvú obeť! Protesty sa nezaobišli bez násilností a zatýkania

HAVANA 14. júla (SITA/AP) - Úrady na Kube potvrdili úmrtie jednej osoby počas protivládnych protestov.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra vo vyhlásení informovalo, že 36-ročný Diubis Laurencio Tejeda zomrel v pondelok počas stretu demonštrantov a polície v obci Arroyo Naranjo na predmestí Havany.

 

V putách skončilo viacero protestujúcich
Rezort tiež uviedol, že počas protestov skončilo v putách viacero osôb, ich počet však špecifikovať nechcel. Zároveň potvrdil, že niekoľko demonštrantov a príslušníkov polície utrpelo zranenia. 

 

Rezort vnútra obvinil protestujúci dav z vandalizmu, zakladania ohňov, poškodzovania elektrického vedenia, ale aj z útokov na políciu a civilistov.

 



Demonštrácie vypukli v nedeľu. Tisícky ľudí vyšli do ulíc vysloviť svoju nespokojnosť nad nedostatkom potravín, rapídnym nárastom cien či častými výpadkami energie. Niektorí demonštranti tiež vyzývali na zmenu vlády.

V Havane bola ešte aj v utorok posilnená policajná prítomnosť. Neobjavili sa však správy o nových protestoch. Internetové a mobilné služby boli naďalej prerušené, uvádza agentúra AP.

 

Súvisiaci článok: Na Kube vyšli ľudia do ulíc. Po 30 rokoch sa rozhodli demonštrovať proti vláde!

 

Kuba z demonštrácií viní USA
Opozícia hovorí o najväčších protivládnych protestoch za posledných 30 rokov, organizovaných vo väčších kubánskych mestách.

 

Vláda z organizovania protestov viní Američanov kubánskeho pôvodu, ktorí podľa nej využívajú sociálne siete na podnietenie nepokojov na ostrove.

 



Ako v utorok skonštatoval americký minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas, Spojené štáty zatiaľ nezaznamenali zvýšený nárast migrácie z Kuby.

 

Zároveň Kubáncov varoval pred migráciou po mori. Prízvukoval, že ľudí prichádzajúcich po mori budú vracať naspäť do vlasti alebo posielať do ďalších krajín, s ktorými majú uzavreté dohody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies