Daňovníci môžu darovať 2 % zo svojich daní, majú viacero možností

NETKY.SK • 13 Apríl 2023, 17:00 • 2 min
Daňovníci môžu darovať 2 % zo svojich daní, majú viacero možností

Bratislava - Daňovníci majú aj tento rok možnosť darovať 2 % zo svojich daní neziskovým organizáciám, občianskym združeniam či nadáciám. Fyzické a právnické osoby, ktoré podávali daňové priznanie, tak mohli urobiť priamo v priznaní. Zamestnanci, ktorým zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie dane, predložia daňovému úradu vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie môžu podať iba na tlačive určenom finančnou správou, ktoré nájdu na jej portáli. "Zamestnanec, ktorému zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2022, predkladá vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane do 2. mája 2023. Prílohou vyhlásenia je aj potvrdenie o zaplatení dane, ktoré vystaví zamestnávateľ najneskôr do 17. apríla 2023," priblížila hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská. Občan či živnostník, ktorý podáva priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2022, je oprávnený v ňom vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane do výšky 2 % sa má poukázať ním určenej organizácii. Môže poukázať aj 3 %, ak v minulom roku vykonával dobrovoľnícku činnosť v rozsahu najmenej 40 hodín. "V takomto prípade je povinný doložiť aj písomné potvrdenie, ktoré je prílohou daňového priznania. Fyzická osoba môže darovať 2 % (3 %) len jednému prijímateľovi, pričom podiel zaplatenej dane je najmenej 3 eurá," vyčíslila Rybanská. Spoločnosť, ktorá podáva daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2022, je oprávnená v ňom vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane do výšky 1 % sa má poukázať ním určeným prijímateľom. V prípade splnenia podmienky darovania 0,5 % zaplatenej dane na verejnoprospešný účel môže prostredníctvom daňového priznania poukázať 2 % dane. Právnické osoby môžu poukázať 1 % alebo 2 % aj viacerým prijímateľom, každému však najmenej 8 eur. "Daňovníci, ktorí si odložili podanie daňových priznaní, deklarujú podiel zaplatenej dane v predĺženom termíne, v ktorom budú podávať daňové priznanie, napríklad jún alebo september 2023," dodala Rybanská. Finančná správa odporúča, aby si daňovníci vopred preverili, či sa nezisková organizácia, nadácia alebo občianske združenie nachádza v Zozname prijímateľov. Ten vedie Notárska komora SR a je verejne dostupný na stránke www.notar.sk, ako aj na portáli finančnej správy. Za zdaňovacie obdobie 2021 získali občianske združenia, neziskové organizácie či nadácie zo zaplatenej dane právnických a fyzických osôb takmer 88 miliónov eur. Činnosť týchto subjektov sa rozhodlo podporiť viac ako 914.000 daňovníkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies