Vyšetrovatelia našli pri troskách ruského lietadla predmety nepatriace ku konštrukcii stroja

NETKY.SK • 3 November 2015, 10:33 • 2 min
Vyšetrovatelia našli pri troskách ruského lietadla predmety nepatriace ku konštrukcii stroja

MOSKVA/KÁHIRA - Experti, ktorí pracujú na mieste sobotňajšieho pádu ruského lietadla A321 na Sinajskom polostrove, objavili predmety nepatriace ku konštrukcii stroja. Agentúru TASS o tom upovedomili informované zdroje v Káhire.

slovakia

left justify in out

Medzitým egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí označil za propagandu vyhlásenie teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za haváriu ruského lietadla.

Sísí uviedol, že cieľom vyhlásenia IS je destabilizovať situáciu v regióne a poškodiť obraz Egypta. Dodal, že situácia v inkriminovanej časti Sinajského polostrova je pod kontrolou vládnych síl.

Zodpovednosť Islamského štátu za sobotňajšie letecké nešťastie spochybnila v noci nadnes aj hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Elisabeth Trudeauová.

 

Americká televízna spoločnosť CBS i ďalšie médiá však pritom informovali, že na záberoch americkej družice vidno tepelný záblesk nad Sinajským polostrovom práve v čase, keď oblasťou prelietavalo ruské lietadlo. Americkí bezpečnostní analytici predpokladajú, že mohlo ísť o výbuch v lietadle - buď explodovala palivová nádrž, alebo bomba. Avšak podľa nich nič nenasvedčuje tomu, že by lietadlo bola zostrelila raketa zem-vzduch.

 

Americké ministerstvo obrany v noci nadnes odmietlo komentovať tieto správy amerických médií. Ruská agentúra RIA Novosti citovala nemenovaného predstaviteľa rezortu, ktorý uviedol, že k tomu "nemá čo povedať"Predseda komisie pre civilné letectvo v ruskej Federálnej službe pre kontrolu v doprave (Rostransnadzor) Oleg Smirnov dnes pre RIA Novosti vyzval, aby sa nerobili predčasné závery o príčinách leteckého nešťastia v Egypte na základe ničím nepodložených faktov alebo televíznych záberov. Zdôraznil, že analýzu treba robiť len na základe hodnoverných faktov. Spresnil, že zatiaľ sa dá jednoznačne hovoriť len o rozlomení sa lietadla počas letu, čoho dôkazom je aj veľká plocha, na ktorej boli rozptýlené úlomky lietadla a telesné pozostatky obetí. "To je prvý a dôležitý príznak toho, že lietadlo sa začalo lámať vo vzduchu," zdôraznil s tým, že príčiny tohto stavu musia zistiť experti.

 

Smirnov súčasne poukázal na to, že množstvo verzií príčin nešťastia, s ktorými prichádzajú neprofesionáli - vrátane novinárov -, má negatívny psychologický vplyv na cestujúcich v leteckej doprave a vyvoláva fóbiu z lietania. Ruský odborník vyjadril presvedčenie, že medzinárodný tím expertov dospeje k jednoznačným záverom o príčinách nešťastia, ktoré sa odohralo uplynulú sobotu a prišlo pri ňom o život všetkých 224 ľudí na palube lietadla spoločnosti Kogalymavia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies