Vyšetrovateľ OSN: Kim Čong-un by sa mal zodpovedať za porušovanie ľudských práv

NETKY.SK • 22 Január 2016, 18:33 • 2 min
Vyšetrovateľ OSN: Kim Čong-un by sa mal zodpovedať za porušovanie ľudských práv

TOKIO - V Severnej Kórei naďalej pretrvávajú veľmi nepriaznivé podmienky v oblasti ľudských práv a tamojší vodca Kim Čong-un by mal za ne niesť trestnú zodpovednosť.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes osobitný vyšetrovateľ OSN pre ľudské práva Marzuki Darusman, ktorého vyjadrenie tlmočila agentúra AP.

 

Darusman dnes v japonskej metropole Tokio vyhlásil, že Severná Kórea počas uplynulých šiestich rokov opakovane zamietala jeho žiadosti o návštevu krajiny. Medzinárodné spoločenstvo by sa však naďalej malo snažiť o to, aby sa situácia v KĽDR zlepšila.

 

"Okrem pretrvávajúceho politického tlaku podnecujúceho KĽDR k zlepšeniu úrovne dodržiavania ľudských práv je teraz tiež nevyhnutné vyvodiť trestnú zodpovednosť voči vedeniu krajiny," dodal Darusman.

 

K Darusmanovej návšteve v Japonsku došlo necelé tri týždne po tom, ako KĽDR oznámila, že vykonala skúšku vodíkovej bomby, čo sa stretlo s celosvetovým pobúrením. Darusman na margo tejto udalosti uviedol, že akýkoľvek násilný čin voči medzinárodnému spoločenstvu len zatieni akékoľvek snahy Pchjongjangu o zlepšenie situácie v oblasti dodržiavania ľudských práv.

 

Severokórejský veľvyslanec s osobitným určením Ri Hong-sik ešte v novembri povedal, že absolvoval jednu schôdzku s Darusmanom a že nevidí dôvod na ďalšie stretnutia. Darusman podľa neho totiž na medzinárodnom fóre neustále hovorí o potrebe zmeny režimu v Pchjongjangu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies