Donald Trump vyhlasuje stav núdze, chce stavať hraničný múr

NETKY.SK • 15 Február 2019, 06:48 • 2 min
Donald Trump vyhlasuje stav núdze, chce stavať hraničný múr

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Donald Trump plánuje vyhlásiť stav núdze, aby tak mohol čerpať financie na stavbu múra na hranici USA s Mexikom.

slovakia

left justify in out

Informáciu poskytol Biely dom po tom, ako Kongres vo štvrtok schválil návrh zákona, ktorý umožní financovanie stavby. Na projekt však vyčlenili len 1,3 miliardy dolárov (v prepočte približne 1,1 miliardy eur), pričom Trump požadoval 5,7 miliardy dolárov (zhruba 5 miliard eur).

 

img

Prezident chce podpísať zákon, ktorým zároveň zabráni ďalšiemu takzvanému shutdownu - čiastočnému zastaveniu financovania amerických federálnych úradov. Vyhlásením stavu núdze však obíde Kongres a na svoj plán získa ďalšie potrebné peniaze z vojenských finančných prostriedkov. Informácie potvrdila na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. "Prezident opäť sľubuje, že postaví múr, ochráni hranice a našu skvelú krajinu," dodala.

 

img


Zástupcovia demokratov už odsúdili prezidentove plány. Vyhlásenie stavu núdze označili za nezákonný krok a hrubé zneužitie prezidentskej moci.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies