Vyše 90 civilistov zabili nálety v deň, kedy USA a Rusko dohodli prímerie

NETKY.SK • 11 September 2016, 09:12 • 2 min
Vyše 90 civilistov zabili nálety v deň, kedy USA a Rusko dohodli prímerie

DAMASK - USA a Rusko dospeli v sobotu ráno k dohode o obnovení mieru v Sýrii, ale letecké útoky zopár hodín nato zabili v provinciách Aleppo na severe a Idlíb na severozápade krajiny vyše 90 ľudí.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom svetové agentúry.

 

Dohoda mocností, ktoré podporujú v päťročnej vojne opačné strany, sľubuje od pondelňajšieho západu slnka celoštátne prímerie, zlepšenie prístupu pre humanitárnu pomoc a spoločné vojenské operácie oboch strán proti islamským extrémistom.

 

Iba hodiny po jej uzavretí však vojenské lietadlá bombardovali trhovisko v Idlíbe, kde zabili najmenej 58 civilistov, z toho 13 detí. Uviedli to záchranári a Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne. Podľa miestnych obyvateľov útočili ruské lietadlá, napísala agentúra Reuters.

 

"Trhovisko bolo plné nakupujúcich, ktorí prišli kúpiť darčeky pre svoje deti, boli to všetko civilisti," citovala pracovníka civilnej obrany. Povedal, že trhovisko bolo plné ľudí pred pondelňajším moslimským sviatkom.

 

Nálety zasiahli aj provinciu Aleppo, kde v sobotu pokračovali tiež pozemné boje. Armáda tam útočila na povstalecké oblasti, potvrdili to obe strany, v snahe dosiahnuť čo najviac, kým začne platiť prímerie.

 

Barelové bomby zhodené z vojenských vrtuľníkov a lietadiel, či už sýrskych alebo ruských, na obliehaných povstalcov východne od mesta zabili najmenej 30 ľudí. Povstalci varovali, že plánujú protiofenzívu, pokračoval Reuters.

 

"Boje zúria na všetkých frontoch južného Aleppa," povedal hovorca povstalcov kapitán Abdul Salám Abduk Razak. Patrí k silám, ktoré tvoria súčasť Slobodnej sýrskej armády podporovanej Západom. Povedal, že študujú dosiahnutú dohodu o prímerí, ale obávajú sa, že má za cieľ iba poskytnúť čas sýrskej vládnej armáde, aby skonsolidovala sily a dostala do Aleppa viac milícií podporovaných Iránom.

 

K nárastu násilností došlo niekoľko hodín nato, ako ministri zahraničných vecí USA a Ruska, John Kerry a Sergej Lavrov, oznámili uzavretie dohody po vyše 12 hodinách rokovania v Ženeve.

 

Dohoda zahŕňa prímerie, ktoré sa má začať v celej Sýrii so západom slnka, v prvý deň moslimského Veľkého sviatku Íd al-Adhá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies