Vyše 10 zo 64 českých poslancov už nepodporuje trestanie hanobenia hlavy štátu

NETKY.SK • 19 November 2016, 11:56 • 2 min
Vyše 10 zo 64 českých poslancov už nepodporuje trestanie hanobenia hlavy štátu

PRAHA - Najmenej 11 z pôvodne 64 českých poslancov, ktorí podporili návrh na obnovenie trestov za verejné hanobenie prezidenta republiky, už nestojí za touto iniciatívou poslanca KSČM Zdeňka Ondráčka. Informoval o tom dnes verejnoprávny Český rozhlas s odvolaním sa na samotných zákonodarcov.

slovakia

left justify in out

Českému rozhlasu to potvrdili sami zákonodarcovia. Pod návrh sa pôvodne podpísalo vyše 60 poslancov. Už teraz je však isté, že prinajmenšom 11 z nich svoje rozhodnutie prehodnotilo.

 

Zo zákonodarcov - nominantov hnutia ANO už návrh nepodporujú Milan Brázdil, Pavel Čihák, Bronislav Schwarz, Vlastimil Vozka či Stanislav Berkovec.

 

Podľa jeho slov od počiatku stáli a budú stáť za vytvorením legislatívneho nástroja na ochranu symbolov republiky. Trest, ktorý v prípade hanobenia hlavy štátu môže znamenať až rok za mrežami, sa im však zdá neprimerane prísny a navyše aj zneužiteľný. Preto sa rozhodli iniciovať vzatie návrhu späť.

 

Svoj podpis odvolali aj Markéta Wernerová a Zuzana Kailová (ČSSD) a štyria poslanci Úsvitu - Národnej koalície.

Predkladateľ návrhu z radov českomoravských komunistov, ale aj viacerí jeho kolegovia deklarovali, že svoj názor nezmenili. Ondráček ho mieni predložiť aj napriek úbytku signatárov.

 

"Trestné právo by nemalo byť používané v politickom boji," konštatoval v reakcii na návrh krátko po jeho medializácii predseda ČSSD a český premiér Bohuslav Sobotka. Podľa vlastných slov sa čuduje, aké si poslanci robia starosti, pretože v Poslaneckej snemovni majú na stole celý rad dôležitých zákonov, ktorými by sa mali zaoberať skôr ako touto iniciatívou.

 

Medzi poslancami, ktorí iniciatívu podporili, sú okrem iných Vítězslav Jandák, Richard Dolejš, Jaroslav Foldyna, Marie Benešová alebo Stanislav Huml (všetci ČSSD), Zdeněk Soukup, Petr Adam, Josef Kott, alebo Margit Balaštíková (všetci ANO), ale aj Vojtěch Filip, Miroslav Grebeníček, Marta Semelová, Stanislav Grospič, Ivo Pojezný či Pavel Kováčik (všetci KSČM).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies