Volodymyr Zelenskyj chce pre Ukrajincov žijúcich v zahraničí zabezpečiť dvojité občianstvo

NETKY.SK • 23 September 2021, 13:55 • 2 min
Volodymyr Zelenskyj chce pre Ukrajincov žijúcich v zahraničí zabezpečiť dvojité občianstvo

KYJEV – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj deklaroval na pôde OSN zámer realizovať iniciatívu v oblasti dvojitého občianstva pre Ukrajincov žijúcich v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Uviedol to počas stretnutia s ukrajinskou komunitou žijúcou v USA. „Určite zrealizujeme myšlienku dvojitého občianstva, najmä pre Ukrajincov v Amerike,“ povedal. Zároveň priznal, že s prípravou zákona o dvojitom občianstve to nie je jednoduché. Vysvetlil, že dvojité občianstvo sa má udeľovať v závislosti od krajiny bydliska. 

 

„Nebude možné, aby ho dostal každý, pretože niektorí Ukrajinci žijú v krajinách, ktoré, mierne povedané, nie sú našimi priateľmi,“ zdôraznil. Prezident tým mal na mysli krajiny ako je Rusko. 

 

img

 

Prezident počas stretnutia ocenil kvalitu ukrajinských ciest. Povedal, že doma majú „už lepšie cesty ako v New Yorku“. Okrem toho Zelenskyj požiadal komunitu v zahraničí, aby pomohla obnoviť mier na Ukrajine.

 

Túto úlohu považuje za svoju prioritu, pričom členov ukrajinskej komunity ubezpečil, že tento problém bude vyriešený diplomatickou cestou a prostredníctvom rokovaní „s veľmi zložitým štátom a ťažkými ľuďmi“.

 

V máji 2020 Zelenskyj vyzval Najvyššiu radu, aby zvážila návrh zákona o dostupnosti občianstva Ukrajincom   inej krajiny. Dokument vypracovaný v Rade stanovil oslobodenie určitých kategórií osôb od povinnosti ukončiť iné občianstvo po získaní ukrajinského.

 

img

 

Ide najmä o osoby, ktoré absolvovali vojenskú službu na základe zmluvy v ozbrojených silách Ukrajiny, ako aj o osoby, ktoré majú ruské občianstvo boli vo svojej krajine podrobené politickému prenasledovaniu. Dokument obsahoval aj niekoľko ustanovení na zjednodušenie získavania ukrajinského občianstva predstaviteľmi diaspóry.

 

Návrh zákona kritizovali predstavitelia frakcie Európska solidarita. Julia Tymošenková uviedla, že „dokument ukončí suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny“. V dôsledku toho bolo posúdenie tejto otázky odložené na neurčito.

 

V súlade s normami medzinárodného práva je dvojité občianstvo možné, ak existuje dohoda medzi dvoma krajinami, v ktorej majú ich občania pasy oboch štátov. V štátoch EÚ, USA, Kanade a v ďalších krajinách, nepočítajúc Rusko, žije podľa hrubých odhadov najmenej 5 miliónov etnických Ukrajincov.

 

Prečítajte si tiež: Ukrajina a NATO spustili spoločné manévre. Cvičia i útočné operácie

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies